Održan prvi ljetni kamp za mlade Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom

Inicijativa Teen Holy Spirit (THS) Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom je od 28. lipnja do 2. srpnja kod Trogira po prvi put organizirala ljetni kamp za mlade.

Pod vodstvom nacionalnog koordinatora za mlade Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetome Matije Ricova, voditelja zajednice Nanovo rođeni iz zagrebačkog Botinca Miše Lukende i župnika župe Drvar don Davora Klečine, sto deset mladih u dobi od 10 do 17 godina provelo je nekoliko dana u kampu Seget u blizini Trogira.

Cilj kampa bio je pružiti mladima vjerski sadržaj na zanimljiv način te ih dovesti do osobnog odnosa s Bogom. Ideja je nastala zbog prepoznate potrebe da se djeci u toj osjetljivoj dobi pruži konkretna pastoralna briga. Da njihovi učitelji života ne bi isključivo bili društvene mreže, filmovi, a često i štetan internetski sadržaj, nastala je inicijativa THS. U vrijeme pandemije, krenuli su redoviti online susreti na kojima su mladi svjedočili vjeru mladima. Kruna tih susreta je održani ljetni kamp na kojem su mladi iz 20-ak župnih i molitvenih zajednica zajedno molili, slavili Gospodina i družili se. Imali su priliku upoznati vršnjake iz raznih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine te zajedno s njima bolje upoznati i učvrstiti svoju vjeru.

Kamp je, kao i cijela inicijativa, bio nadahnut formacijom mladih po uzoru na blaženog Ivana Merza. Na taj su se način animatori potrudili mladima pružiti formaciju na četiri razine – duhovnoj, tjelesnoj, socijalnoj i intelektualnoj. Vođeni nagovorima, razmatranjima, ali i osobnim svjedočanstvima animatora, mladi su promišljali o biblijskim tekstovima, pokušali ih primijeniti u svojem življenju te upoznati Božju Riječ kao živu. Kroz druženje i igre mladi su imali priliku upoznati kako Bog djeluje kroz zajedništvo, a dan bi završavao euharistijskim klanjanjem.

Obogaćeni poticajnim riječima tri gosta, banjolučkog biskupa Franje Komarice, don Stjepana Lončara, voditelja hrvatske katoličke misije u Parizu i Mije Barade, mladi su s kampa otišli ohrabreni da svoja iskustva šire svojim obiteljima i prijateljima.

Susret je završio misom zahvalnicom, dijeljenjem svjedočanstava polaznika kampa i animatora. I jedni i drugi svjedočili su isto – u molitvi i zajedništvu mladi su doživjeli živoga Boga koji želi biti dio njihova života.