U Mravincima proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja

Župa sv. Ivana Krstitelja – Mravince proslavila je svetkovinu Rođenja istoimenog nebeskog zaštitnika u četvrtak 24. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili župnik don Mirko Bitunjac, don Šime Marović, don Branimir Projić, don Nikola Šakić i don Ivan Odrljin. Pjevao je župni zbor. Misi su nazočili i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić te predsjednik solinskog Gradskog vijeća Ivan Andabak.

U uvodnom dijelu homilije, mons. Barišić je kazao kako ljudska povijest slavi brojne umjetnike i znanstvenike koji su na stvorenoj materiji izrazili svoj talent. „No, osim njih, ljudi slave i svece čiju je veličinu i slavu odredilo ono najvažnije – odnos sa Stvoriteljem“, nastavio je, dodavši kako je i život sv. Ivana Krstitelja bio u potpunosti posvećen odnosu sa Stvoriteljem.

„Ivan je onaj koji je pokazao Gospodina, usmjeravajući svoje suvremenike prema Njemu. Njegov život je velik u povijesti spasenja jer je u potpunosti određen od Stvoritelja te nije slučajan. Njegovo ime, koje znači 'Bog je milostiv', ispunja stvarnost našeg postojanja govoreći nam kako je svatko od nas u ovom prostoru i vremenu original. Original smo jer nam je izvor Božja ljubav“, istaknuo je Nadbiskup.

Ustvrdivši kako je sv. Ivan mogao egoistično svu pozornost usmjeriti na sebe, mons. Barišić je naglasio: „Ivan ostaje ponizan te za sebe govori kako je samo glas. Nije promovirao sebe, nego svoj identitet definira u odnosu prema Njemu te nas tako uči kako je On jedina veličina. Uči nas kako su naši životi veliki samo ako ukazuju na Njega“.

fotogalerija: Kristina Bitanga

Nastavljajući, nadbiskup Barišić je rekao: „Kada je sv. Ivan rođen svi su se radovali. Radujemo li se i mi danas rođenju i novom životu? Imamo li kao zajednica osjećaja za radosti drugih ljudi? Pogađaju li nas žalosti naših susjeda? Ovdje stojimo pred crkvom sv. Ivana Krstitelja. U njoj se okupljamo nedjeljom na svetu misu, ona je simbol našega zajedništva. No, to zajedništvo ne smije biti samo izvanjsko. Trebamo se povezati sa svojim bližnjima jer u suprotnom unosimo psihološke i duhovne pustinje u vlastite živote. Stvarajući unutarnje zajedništvo dopuštamo Gospodinu da oživi pustinje naših odnosa“.

Nadbiskup je kazao i da roditelji u suvremenom svijetu imaju posebnu ivanovsku ulogu jer su pozvani svojim primjerom usmjeravati djecu prema Gospodinu koji je naše potpuno ostvarenje.

„Ivan pokazuje Jaganjca Božjega, ali mi Ga pričešću ugošćujemo u vlastite živote. Tako nadilazimo Ivanovu veličinu stvarajući svijet po kriterijima Kraljevstva Nebeskoga“, zaključio je.

Nakon pričesti, mons. Barišić je blagoslovio tri nova vitraja u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Na jednom vitraju je oslikan lik zaštitnika Župe, na drugom je prikazan sv. Antun Padovanski, a na trećem Blažena Djevica Marija. Autorica vitraja je akademska kiparica Katarina Marović. 

Na kraju slavlja župnik don Mirko je zahvalio Nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima, župljanima na kupovini vitraja te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne svetkovine.