Koncert Mješovitoga prvostolnog zbora sv. Dujma - osmi dan devetnice sv. Dujmu

Osmoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu, 5. svibnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je don Jure Bjeliš u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i mo. don Šimom Marovićem. Nakon euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Zbor splitskih bogoslova, koncert je upriličio Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma.

Mješoviti prvostolni zbor Sv. Dujma, u svomu današnjem sastavu, nastavlja bogatu baštinu zborskoga pjevanja, koja je u splitskoj prvostolnici stara više od četiri stoljeća. Kao kapelnici i orguljaši, Zbor splitske prvostolnice vodili su poznati hrvatski glazbenici (I. Lukačić, B. Pellizzari, J. Bajamonti i drugi). Stari prvostolni zbor, s kraja 18. st., u ogledima suvremenika, slovio je kao najslavniji pjevački zbor u Južnoj Hrvatskoj, čija se slava nastavlja do danas. Zbor redovito pjeva na nedjeljnim i blagdanskim sv. misama a godišnje održava koncerte u splitskoj prvostolnici, o Božiću i za svetkovinu sv. Dujma. Ove godine Crkva u Hrvata slavi 120. obljetnicu rođenja i 20. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca. Vjerujem da se još sjećamo svečanoga misnog slavlja u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine, kada je papa Ivan Pavao II. proglasio kardinala Stepinca blaženim. Od toga dana prošlo je dvadeset godina u iščekivanju da blaženi kardinal Alojzije bude kanoniziran – proglašen svetim.

Prigodom ove 20. – obljetnice don Šime Marović skladao je oratorij „Slobodan u Istini - bl. Alojzije Stepinac“, za soliste, mješoviti zbor i orkestar. Stihove oratorija napisao je don Ante Mateljan. Praizvedba oratorija bit će u zagrebačkoj katedrali, pred Stepinčevim grobom u mjesecu listopadu ove godine. Stoga je koncert započeo geslom blaženoga Alojzija: In te Domine speravi (U tebe se Gospodine uzdam). Zbor i solist izveli su tri skladbe iz novog oratorija „Slobodan u Istini – bl. Alojzije Stepinac“ kao znak vjernosti idealima za koje je bl. Alojzije Stepinac položio svoj život te skladbe B. Pellizzaria, I. Lukačića, T. Cecchinija, J. Bajamonija i Š. Marovića. Solisti su bili: Marija Bubić-Jaman (sopran), Bruno Klein (tenor) i Mario Cikojević (tenor). Uz orguljašku pratnju mag. glazbe don Ivana Urlića, zborom je ravnao maestro don Šime Marović. S time je završen glazbeno-kulturni dio programa, koji je vodila Silvana Burilović Crnov, devetnice sv. Dujmu u čast.