Okrugli stol „Obitelj – majčinstvo danas“ - četvrti dan devetnice sv. Dujmu

Četvrtoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u utorak, 1. svibnja na blagdan sv. Josipa Radnika u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je don Darko Matijević, župnik župe Materinstva BDM na Brdima u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i don Antom Mateljanom. Nakon euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Mješoviti zbor župe Materinstva BDM sa splitskih Brda, upriličen je okrugli stol “Obitelj – majčinstvo danas” na kojemu su nastupili: prof. Angelina Gašpar, supruga i majka troje odrasle djece te Tanja i Danko Uglešić, roditelji šestero djece i aktivni vjernici u pastoralu župe. Sudionici okrugloga stola, koji je organizirao Ured za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije a koji je moderirala lic. theol. Silvana Burilović Crnov, nazočne su posjetitelje obogatili svojim svjedočanstvom, znanjem i iskustvom na polju zauzetog rada u promicanju obitelji i zdravoga života.

Profesorica Gašpar je primijetila da njezini studenti imaju negativan stav prema braku i majčinstvu i da su skloni izbjegavati te uloge. Majčinstvo se stavlja na listu obveza pa tako žene u nizu svojih postignuća jednom stave i majčinstvo. Na njega se gleda kao na teret i financijsko opterećenje. Profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, sudionica brojnih kongresa i simpozija, uspijevala je uskladiti zahtjevnu karijeru i sve obiteljske obveze određivanjem prioriteta i dobrom organizacijom. Dok su djeca bila mala sve je bilo podređeno njihovim potrebama, a kako su djeca sazrijevala manje im je bila potrebna te se posvećivala karijeri. U svemu tome od velike važnosti je dobar odnos sa suprugom s kojim je u braku 31 godinu te su oduvijek imali njihovih "barem 15 minuta" kako bi podijelili sve teškoće i lijepote roditeljstva i braka. Odnos s Bogom je temelj za miran obiteljski i profesionalni život, naglasila je, između ostaloga, prof. Gašpar.

Gospođa Uglešić govorila je o ljepoti majčinstva, o ljepoti darovanosti i uzvraćene ljubavi, što se vidi na njezinom radosnom licu i na licima njezine djece. Tanja je posvjedočila kako u sekulariziranom društvu jedna vjernica, kroz svoju profesiju sportske trenerice djeluje kršćanski pozitivno i ostavlja trag na svoju okolinu isključivo svojom pojavom, svojim ponašanjem kao obitelj, njihovim zajedništvom.

Gospodin Danko Uglešić, diplomirani ekonomista i nastavnik u srednjoj školi, naglasio je važnost razlikovanja uloge majke i uloge oca u obitelji kao i njihovo međusobno nadopunjavanje. Suprug je važan kao oslonac supruzi kako bi ona bila radosna i kako bi brak bio uspješan. Istaknuo je važnost prvenstveno osobne molitve pa onda i zajedničke, a prije svega zajednički odlazak na nedjeljno misno slavlje. Supružnici Uglešić žive u podstanarstvu ali su poručili svima da se ne boje roditeljstva ni izazova svakodnevnice jer uistinu Bog providi sve.

Poruke s ovoga okruglog stola o braku i obitelji, o kršćanskom poslanju u današnjem svijetu nikoga od nazočnih nisu ostavile ravnodušnima te su u više navrata sudionike nagrađivali pljeskom. To je dobra uvertira i priprava za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se pod geslom „Obitelj izvor života i radosti“ održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu.