Koncert ansambla „Trio ConCerto“ - treći dan devetnice sv. Dujmu

Trećega dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u ponedjeljak, 30. travnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je don Radojko Vidović, župnik splitske župe sv. Petra ap. - konkatedrala u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i maestrom don Šimom Marovićem.

Nakon euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Mješoviti zbor župe sv. Petra ap. - konkatedrala, koncert je upriličio „Trio ConCerto“. Trio ConCerto, ansambl koji tvore njegovi osnivači, sopranistice Branka Pleština Stanić i Ida Bilić te orguljaš Mirko Jankov, službeno djeluje od godine 2017. sa željom njegovanja i popularizacije komornoga glazbenog izričaja. Članovi sastava, uvijek otvoreni i za suradnju s drugim glazbenim umjetnicima, u svojemu radu postavljaju naglasak na tehnički dorađenoj i stilski osmišljenoj izvedbi djelā hrvatskih i stranih skladatelja – posebno onih manje poznatih – u rasponu od renesanse, baroka, klasicizma i glazbenoga romantizma do vremena današnjice. Kao takav, trio ConCerto priključuje se ostalim hrvatskim ansamblima koji kultiviraju umjetnost i zadovoljstvo zajedničkoga muziciranja u svrhu doprinosa glazbenokulturnoj razini i koncertantnoj ponudi domaće sredine.

Na koncertu su orguljaš Mirko Jankov, sopranistice Branka Pleština Stanić i Ida Bilić izveli skladbe G. Muffate, B. Galuppia, B. Pellizzaria, G. Caccinia, I. pl. Zajca, L. Marchanda, G. F. Handela, A. Vivaldia te iz orguljaške baštine franjevačkih samostana na Visovcu i u Makarskoj. Brojna publika je dugim pljeskom zahvaljivala izvođačima, a oni su im podarili i pjesmu bisa.