Koncert Katedralnog zbora Sv. Stošije iz Zadra – osmi dan devetnice sv. Dujmu

Osmoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u petak, 5. svibnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je don Josip Pinčić, zadarski katedralni župnik župe u koncelebraciji sa splitskim katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i don Ivanom Urlićem.

U svojoj je propovijedi don Josip, između ostaloga, govorio o korijenima kršćanstva u Hrvata naglasivši da su to: obitelj, molitva i misa. Obitelj je temeljna zajednica društva i Crkve te Bogom posvećena zajednica. Kršćanski otac i majka prvi su prenositelji vjere svojoj djeci i učitelji molitve te prvi primjer kršćanskoga života. Molitva povezuje obitelj s Bogom i međusobno. Obitelj koja međusobno ne razgovara ne može opstati, naglasio je predvoditelj slavlja te dodao da je tužno kada dijete tek na vjeronauku nauči se križati i moliti jer „što dijete na vjeronauku nauči, a nema podrške od svojih roditelja često ostaje neučinkovito i nedoživljeno. Zajednička molitva roditelja i djece ima čudesnu snagu…Svjedočki primjer. Obiteljska je molitva presudna za čitav život i obitelj i djece.“ Govoreći o misi, kazao je da je ona radosni Isusov susret s nama, svojim učenicima te da je u njoj On u djelu svoje najveće ljubavi prema nama. 'Ljubio je svoje koji su na svijetu, iskaza im do vrhunca ljubav.' Isus je za nas umro na križu, položio je vlastiti život za svoje prijatelje. Ustanovio je Euharistiju da se u zajednici njegovih učenika stalno spominje i uprisutnjuje njegova muka, smrt i uskrsnuće.“ Svoju je propovijed don Josip zaključio riječima kako je kršćanska obitelj posvećena sakramentom ženidbe u svojoj župnoj zajednici živi znak prisutnosti Božje. „Sebe nam je dao da ga blagujemo, da se s njime hranimo kako bismo preživjeli i spoznali istinu o sebi poput Savla krenuli novim stopama kao ljubitelji istine i svjedočanstva života kojim je i sv. Dujam čitavim srcem dao svjedočanstvo svome vremenu.“

Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uzveličao Mješoviti pjevački zbor zadarske katedrale, koji je potom upriličio koncert u ispunjenoj splitskoj prvostolnici. Početke zborskog pjevanja u Katedrali sv. Stošije u Zadru sa sigurnošću možemo smjestiti u davna vremena, no početak rada sadašnjeg Katedralnog zbora Sv. Stošije smještamo u 1981. godinu. Zbor, u prvom redu, predvodi pjevanje na liturgijskim slavljima kojima predsjeda nadbiskup te na nedjeljnim i blagdanskim misama u katedrali  tako da je repertoar Zbora u skladu i s potrebama ciklusa crkvene godine i pontifikalnih slavlja. Katedralni zbor također njeguje pjevanje napjeva iz glagoljaške baštine te izvorno dalmatinskih napjeva izniklih iz iste. Također se osobita pažnja posvećuje gregorijanskom koralu – biseru Katoličke crkve. Utemeljiteljica zbora je č. s. Ivana Oltran, a njime je ravnalo više voditelja. Sadašnji ravnatelj Zbora je Žan Morović, a korepetitor i stalni orguljaš Dragan Pejić. Zbor je imao do sada niz zapaženih samostalnih nastupa te s Katedralnim komornim orkestrom. Na Međunarodnom festivalu sakralne glazbe Sv. Atanas u Balčiku, Bugarska, Zbor je osvojio prvo mjesto u konkurenciji s profesionalnim ansamblima. Zbor njeguje glagoljaško pjevanje, polifoniju i osobito gregorijanski koral, a surađivao je s brojnim umjetnicima. Mješoviti pjevački zbor zadarske katedrale nastupio je pred splitskom publikom s orkestrom Umjetničke akademije u Splitu te je pod ravnanjem Žana Moroviće i uz orguljašku pratnju Draga Pejića izveo skladbe poznatih skladatelja: Marovića, Vivaldia, Pelizzaria i dr. Solisti su bili: Ida Bilić (sopran), Gabrijela Deglin (sopran), Stefany Findrik (mezzosopran), Dagmar Drechslerova (mezzosopran), Vjekoslav Kaštelančić (tenor) i Mate Akrap (bas). Publika ih je za njihove izvedbe nagradila dugim i gromoglasnim pljeskom, a oni su im uzvratili bis pjesmom.