Koncert na orguljama mag. mus. Ivana Urlića – sedmi dan devetnice sv. Dujmu

Sedmoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak, 4. svibnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je fra Miljenko Vrabec, župnik župe Gospe od Pojišana u Splitu u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i mo. don Šimom Marovićem.

U svojoj je propovijedi fra Miljenko govorio o uskrsnom vremenu, o dvojici učenika koji su obeshrabreni krenuli u Emaus te na tom putu susreću Krista Uskrsloga. Prepoznaju ga u tumačenju Pisma i lomljenju kruha, kako je to Isus mnogo puta ranije učinio blagovavši s njima za stolom. U tom je surječju naglasio da je euharistija temelj zajedništva i prepoznavanja Krista. Isus je kruh živi, kruh iz kojega proizlazi svaki drugi kruh, a iz zajedništva kod euharistijskoga stola proizlazi svako naše drugo zajedništvo. „Ako imamo zajedništvo oko euharistijskoga stola možemo se nadati zajedništvu kod obiteljskog stola, ako imamo zajedništvo Crkve oko euharistijskoga stola možemo se nadati zajedništvu naroda. Upravo u tom zajedništvu iz stola Riječi i stola Euharistije izrastao je i sv. Dujam u prvoj Crkvi Antiohijskoj, kojoj je temelje ustanovio sv. Petar. To zajedništvo vjere sv. Dujam predao je i prenio u naše krajeve. Dakle, treći element toga zajedništva je predanje, kao što je Isus predao svoj život za nas“, zaključio je fra Miljenko.

Nakon euharistijskoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao Mješoviti zbor župe Gospe od Pojišana iz Splita, koncert na orguljama izveo je orguljaš mag. mus. don Ivan Urlić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Rođen je 1983. godine u Splitu. Kao sjemeništarac pohađao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju „Don Frane Bulić“ u Splitu. Teologiju je diplomirao 2009. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i iste je godine zaređen za svećenika. Glazbeno obrazovanje započeo je kao sjemeništarac kod prof. s. Mirje Tabak i nastavio kao bogoslov kod mo. s. Mirte Škopljanac Mačina. Studij crkvene glazbe studirao je u klasi prof. Elizabete Zalović i završio ga 2014. u Zagrebu te je primio dekanovu nagradu za najboljeg studenta. U lipnju 2015. diplomskim je koncertom na orguljama završio studij na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Marija Penzara, čime je stekao naslov magistar muzike. Godine 2015. upisao je postdiplomski specijalistički studij iz orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika i Povjerenstva za orgulje pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Kao glazbenik djelovao je u Sjemeništu i bogosloviji vodeći klapu sjemeništaraca i bogoslova. Korepetitor je akademskog zbora KBF u Splitu te zborovođa u Jesenicama i Strožancu. Bio je dirigent Mješovitoga zbora „Hosana“ župe sv. Petra u Zagrebu. Održao je više samostalnih koncerata diljem Hrvatske, a sa zborom župe Gospe Fatimske iz Splita snimio je nosač zvuka. Od listopada 2016. djeluje kao glazbeni pedagog u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu. Orguljaš Urlić na „kraljici instrumenata“ izveo je skladbe poznatih skladatelja: Hakima, Bacha, Odaka, Boellmanna i Langlaisa, za što ga je nazočna publika nagradila velikim i dugim pljeskom.