Okrugli stol „Obitelj – očinstvo danas“ - četvrti dan devetnice sv. Dujmu

Četvrtoga dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u ponedjeljak, 1. svibnja na blagdan sv. Josipa Radnika u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je fra Ante Udovičić, župnik župe Gospe od zdravlja u Splitu u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i mo. don Šimom Marovićem.

U svojoj je propovijedi fra Ante govorio o čovjekovu radu koji je dio plana Božjega stvaranja i ispunjavanje volje Božje te u „tom smislu Sveto Pismo ga i pokazuje kao odraz Stvoriteljeva djelovanja; izvještaj o stvaranju nas upućuje kako je Bog, oblikujući čovjeka 'na svoju sliku' htio rad pridružiti svojem naumu i nakon što je uredio svemir, povjerio ga je čovjekovim rukama, s vlašću da zaposjedne zemlju i da je sebi podloži.“ U nastavku svoje propovijedi govorio je o radu kao brizi za obitelj u svjetlu očinstva. „Dužnost supruga, odnosno oca, je oduvijek bila biti hranitelj. Jedna od njegovih primarnih odgovornosti jest osigurati svojoj obitelji kruh, tj. osnovne životne potrebe. Po očevu marljivom radu djeca stječu ispravnu sliku o važnosti rada, bez kojega se nitko ne može ostvariti. U suvremenoj kulturi koja naginje uživalačkom mentalitetu, sve više se već u krugu obitelji nameće potreba odgoja za rad, odgoja za temeljit, stručan i predan rad“, naglasio je Udovičić dodavši da je istodobno prijeko potrebno uskladiti rad, profesionalni život sa zahtjevima obitelji. „Rad treba ujedinjavati, zbližavati čovjeka s čovjekom, a ne čovjeka otuđivati, rasčovječiti. Stoga svako društvo koje se služi radom kako bi zagospodario čovjekom u svojoj biti je protiv Božje volje i nauma o stvaranju“, zaključio je Udovičić.

Nakon euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Zbor sestara milosrdnica, upriličen je okrugli stol “Obitelj – očinstvo danas” na kojemu su nastupili: don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik i povjerenik za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, dr. Vide Popović, specijalizant pulmologije KBC-a Split i predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, teolog Damir Mandić, otac četvero djece i voditelj splitske podružnice inicijative ”40 dana za život” i teolog Lucijan Kosor, otac šestero djece i aktivni vjernik u splitskoj župi Gospe Fatimske – Škrape. Sudionici okrugloga stola, koji je moderirala lic. theol. Silvana Burilović Crnov, nazočne su posjetitelje obogatili svojim svjedočanstvom, znanjem i iskustvom na polju zauzetog rada u promicanju obitelji i zaštiti života.

Fotogalerija: Petar Jurčević i SBC

U temu je nazočne uveo predstojnik Ureda za pastoral obitelji don Tomislav Ćubelić istaknuvši da se suprug i otac u suvremenoj obitelji teško prepoznaje. „Otac je u krizi kao muškarac, kao suprug i kao roditelj. On u svojoj obitelji djeluje nemoćno, izgubio je autoritet, ne donosi odluke ni u smislu ni u stavu. Crkva prepoznaje taj problem i pokušava sa svim onim očevima koji se bore za očevo dostojanstvo u obitelji izvući ono najbolje iz obitelj. Međutim, ne stoji otac dobro ni u Crkvi. Papa, kardinali, biskupi, svećenici, redovnici propovijedaju a žene slušaju. To muškarcu, ocu nije problem. Rijetko ćete čuti rečenicu: 'Da mi je vjera moga oca.' Nego čujemo: 'Da mi je vjera moje majke'“, kazao je don Tomislav te dodao: „Otac je nužan u obitelji. On treba biti fleksibilan, komunikativan, štititi svoju obitelj. Ne smije se dogoditi da svaki član obitelji ima svoju vjeru i svoj svjetonazor, te da nema zajedničkog interesa“.

Dr. Popović poznat je ne samo kao liječnik, nego i kao osoba zauzeta na društvenom planu, posebno kroz djelovanje udruge ”Benedikt”. Nedavno je osnovao obitelj i ima maleno dijete. U tom je surječju naglasio da je čovjeku najveći dar obitelj, a još veći biti otac ili majka jer tek tada počinje istinski vrednovati ljubav i žrtvu svojih roditelja. Govorio je o tome kako u sekulariziranom društvu jedan vjernik, pa i kroz svoju profesiju, može pozitivno kršćanski djelovati svojim riječima i primjerom. Naglasio je kako je primarna zadaća oca u njegovoj obitelji prema supruzi i djeci, ali da se treba i šire angažirati istaknuvši značenje kršćanskih udruga u surječju djelovanja udruga civilnoga društva.

Svoje svjedočanstvo kao ponosnoga oca šestero djece iznio je vjeroučitelj Lucijan Kosor. Posvjedočio je kako nije uvijek sve lagano i da je često nenaspavan i umoran, ali je istinski sretan i ispunjen. Smatra vrlo važnim svaki dan započeti i završiti razgovorom i zajedničkom molitvom, kako bi djeca osjećala da iz obitelji izlaze i u obitelj se vraćaju te da je Bog onaj koji daruje život.

Voditelj splitske podružnice inicijative ”40 dana za život” teolog Mandić govorio je o odgovornosti oca u situacijama s kojima se susreće: u odlučivanju o životu vlastitoga djeteta. Kazao je da je veliki broj pobačaja učinjen jer trudnice nisu imale podršku u tome da rode svoje dijete od svojih partnera, muževa. To je, također, jedan od uzroka krize očinstva. „Otac uvijek treba biti na strani zaštite života, zaštitnik nerođenoga djeteta i svoje žene“, naglasio je Mandić. Govoreći o inicijativi istaknuo je da ona stavlja osobiti naglasak na molitvu.

Razgovor je zaključio don Tomislav promišljanjem o perspektivama očinstva, ne samo u ovoj godini koja je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena toj temi i u odnosu na sljedeću godinu majčinstva i planirani Nacionalni susret katoličkih obitelji u Solinu, nego i šire: u okviru kršćanskog poslanja u današnjem svijetu.