Koncert Gradskoga mandolinskog društva Sanctus Domnio - treći dan devetnice sv. Dujmu

Trećega dana devetnice sv. Dujmu u čast, zaštitniku grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u nedjelju, 30. travnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma misno slavlje predvodio je don Anđelko Dukić, župnik splitske župe sv. Spasa na Mejašima u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem i maestrom don Šimom Marovićem.

U svojoj je propovijedi don Anđelko govorio o snazi vjere sv. Dujma u surječju današnjega trenutka kazavši kako je Dujam došao svojima donijeti Boga, no car Dioklecijan je nastojao ugušiti vjeru kršćana u Kristovo uskrsnuće.

Nakon euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Mješoviti zbor župe sv. Spasa sa splitskih Mejaša, koncert je upriličilo Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio iz Splita. Mandolinski orkestar Sanctus Domnio osnovan je 1990. godine pod vodstvom glazbenog pedagoga Marina Katunarića, a Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio Split utemeljeno je  1991. godine i povjereno je vodstvu dirigenta Vladimira Lukasa. Na svom repertoaru orkestar ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble kao i preradbe skladbi za druge orkestre suvremenih i klasičnih skladatelja. Održao je velik broj koncerata u domovini i inozemstvu.

Redovito nastupa na hrvatskom festivalu mandolinista Mandolina Imota u Imotskom, gdje odnosi prve nagrade a sudionik je i brojnih međunarodnih festivala i natjecanja. Na međunarodnom natjecanju za mandoliniste Giacomo Sartori održanom u Ali (Italija) 27. ‒ 29. ožujka 2015. osvojio je prve nagrade u Kategoriji C (orkestri), Kategoriji Najbolja izvedba zadanog programa i Kategoriji B ‒ trio, kvartet, kvintet ‒ Kvintet IDILIO, treću nagradu u Kategoriji A–dua i proglašen je najboljim u Europi. Uz te i još mnoge nagrade i priznanja dobio je i Nagradu Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu. Orkestar je snimio tri vlastita nosača zvuka. Kroz sastave Društva (orkestar starijih članova Sanctus Domnio, orkestar mlađih članova Anđeli svirači i kvartet Da capo) prošlo je više od stotinu mladih glazbenika, koji su izvodili djela mnogih hrvatskih i stranih skladatelja, od baroknih pa sve do suvremenih, te praizveli više djela koja su bila posvećena upravo sastavima Društva.

Koncert je započeo Sunkovom skladbom „Kaštelanska zvona“ u izvedbi Mandolinskoga orkestra Anđeli svirači a pod ravnanjem profesorice Ivane Kenk Kalebić. Potom je Mandolinski orkestar Sanctus Domnio pod ravnanjem prof. Vladimira Lukasa izveo skladbe autora Sunka, Kalebića, Albeniza, Sviličića i Falba. Solist je bio prof. Mislav Norac na klarinetu, a koncertna majstorica profesorica Ivana Kenk Kalebić.