Đakoni Splitsko-makarske nadbiskupije kod nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u utorak 22. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, dvojicu đakona Splitsko-makarske nadbiskupije – don Marijana Šituma i don Roka Kaštelana. Susretu je nazočio i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša.

Osvrćući se na njihovo skoro svećeničko ređenje, koje će biti u subotu 26. lipnja, mons. Barišić je naglasio „da je u suvremenom društvu opasno biti autentičan svećenik“. „Današnji svijet svećenicima aplaudira samo ako su politički korektni i društveno prilagodljivi. Zbog toga se pred vama nalaze brojni izazovi koje možete nadići samo autentičnim naviještanjem Kristova evanđelja. Kako biste u tome uspjeli trebate živjeti svoje prijateljstvo s Gospodinom te biti Njegov sakrament i produžena ruka. Tako ćete postati 'neugodnost' svijetu i znak Kraljevstva Božjega“, nastavio je.

Podsjetivši đakone da su slušanje Božje riječi i molitva važne oznake svećenika, mons. Barišić ih je potaknuo da budu strpljivi s ljudima u potrebi.

Đakonima se obratio i nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, rekavši: „Svećenstvo je dar na koji nemamo pravo. Svećenik je čovjek koji je pozvan na prihvaćanje vlastitog križa i trajnu izgradnju. Samo takav svećenik može pomoći nositi križ svom bližnjem“. Ističući da svećenik treba znati odgovoriti na probleme svoga vremena, mons. Kutleša je poručio „da se najbolji odgovor vjernicima daje primjerom vlastitog života“.

Nakon što su đakoni predstavili svoja mladomisnička gesla, susret je nastavljen zajedničkim ručkom u Nadbiskupskom ordinarijatu.