Trajno zavjetovanje i primanje u OFS-u

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik, pridržavajući se svih epidemioloških mjera koje su na snazi, održalo je na uočnicu svetkovine Naviještenja Gospodinova (Blagovijesti) slavlje trajnoga zavjetovanja i primanja u srijedu, 24. ožujka 2021. u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu na Trsteniku.

Misu je predslavio i održao propovijed fra Ivan Macut, OFM, gvardijan. U koncelebraciji su sudjelovali fra Domagoj Runje, OFM, voditelj „Biblijskih večeri četvrtkom“ i fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent.

Fra Ivan je u svojoj propovijedi istaknuo: „Molimo danas na ovoj svetoj misi da Gospodin našim zavjetovanicima i onima koji će biti primljeni kao kandidati u OFS udijeli snagu i umnoži vjeru da cijeloga svojeg života, a osobito u teškim trenutcima, mogu ispovijedati svoju vjeru Marijinim riječima: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi'.“

Trajno su se zavjetovali: Ivka Andrić, OFS; Ana Burić, OFS; Kata Hanžek, OFS i Gojko Skoko, OFS. Primljeni su: Ivan Kero i Toni Radić. Zavjete je u ime Crkve primila Mira Maslov, OFS, ministra, a fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent je potvrdio, u ime Crkve. Ulogu svjedoka vršili su za vrijeme obreda trajnog zavjetovanja Snježana Glibota Burica, OFS, tajnica i Mladen Knezović, OFS, povjerenik za formaciju. Pjevanje je za vrijeme misnoga slavlja animirao i solo pjevao fra Ante Čavlina, franjevački bogoslov.

Fotogalerija: fra Mate Šahić

Na kraju misnoga slavlja, fra Ivan, gvardijan čestitao je slavljenicima i njihovim obiteljima u ime Bratstva Reda Manje Braće (OFM) Franjevačkoga samostana Sluge Božjega oca fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku te naglasio „Vjernici laici su subjekt i živi organizam Crkve te snažna i nezaobilazna snaga franjevačke obitelji. Vi svoj poziv i poslanje te pozvanost na svetost ostvarujete u svjetovnom staležu na razini svoje obitelji, župne zajednice i društva u kojem živite i radite. Hvala Vam za Vašu prisutnost i franjevačku svjetovnu duhovnost koju svjedočite u okrilju našega samostana. Čestitam slavljenicima, a svim članovima Mjesnoga bratstva OFS-a 'Blagovijest' imendan i zaštitnika Bratstva. Neka Vam Marija, službenica Gospodnja bude uzor u službi služenja.“

Potom je ministra Mira čestitala i zahvalila, između ostaloga, kazavši: „Draga braćo i sestre u Kristu, na kraju svete mise na uočnicu svetkovine Navještenja Gospodinova – Blagovijesti, imendana našega mjesnoga bratstva OFS-a radosna sam da, u ime Vijeća OFS 'Blagovijest' i sve braće i sestara, svjetovnih franjevki i svjetovnih franjevaca našega Bratstva, mogu reći: Bogu hvala da svake godine imamo slavlje primanja i zavjetovanja u našemu Bratstvu! Hvala mu za ovaj dan, hvala mu za sestre i braću koje je danas darovao Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) 'Blagovijest', pozivajući ih da u svijetu žive Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga. Nadam se i vjerujem da će Gospodin providiti da i sljedeće godine budemo zajedno u slavlju trajnoga zavjetovanja i primanja.“ Zahvalila je svima koji su uveličali slavlje i svima koji sudjeluju u formaciji svjetovnoga reda.

Nakon riječi zahvale zajednički su izmolili zagovornu molitvu svetoj Elizabeti, zaštitnici franjevačkoga svjetovnog reda koja se na osobit način štuje u Splitu na Trsteniku, u okrilju Franjevačkoga samostana sluge Božjega oca fra Ante Antića. Poslije slavlja bio je Agape u dvorani „Dr fra Karlo Balić“ koje su pripremili članovi OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik.