Župa sv. Petra ap. Priko-Omiš pomogla žrtvama potresa s iznosom od oko 83.000,00 kuna

Župa sv. Petra ap. Priko-Omiš pod vodstvom župnika don Emanuela Petrova pomogla je do sada žrtvama potresa s iznosom od 82.395,00 kn (46.000,00 kn na račun Caritasa Sisačke biskupije te 36.395,00 kuna obiteljima bilo direktno bilo preko župa Petrinja, Glina, Kravarsko, Hrvatska Kostajnica) i nastavit će pomagati i dalje.

Župnik don Emanuel Petrov istoga je dana kad se dogodio potres, 28. prosinca 2020., na facebook stranici @zupa.priko objavio poziv za prikupljanje sredstava za pomoć stradalima u kojem je pisalo: „Dragi župljani župe Priko i svi ljudi dobre volje! I sami smo osjetili razoran potres koji je pogodio Petrinju i Sisak, i onako osiromašeno područje Lijepe naše. Štete su nesagledive, a najveći gubitak su ljudski životi. Premda nas sve prate krizna vremena, pozvani smo iskazati svoju kršćansku solidarnost, ljudskost i humanost! Naša župa će iz vlastitih sredstava poslati žurnu novčanu pomoć Caritasu Sisačke biskupije, a ukoliko se tko želi odazvati putem našeg župnog računa (HR3323600001102738262) iskreno zahvaljujemo u ime svih koji su pretrpili gubitke i stradanja! Neka Bog uzvrati stostruko! Također napominjemo da sva milostinja prikupljena na Staru godinu, 31. 12. 2020. na sv. Misi u 16 sati, kao i sva milostinja prikupljena na Misama na Novu Godinu, koja je ujedno i Dan mira, ide za pomoć stradalima u potresu! Neka nam je svima dobri Bog na pomoći.“

Na župnikov poziv uplatama su odgovorili ne samo župljani župe Priko, nego i drugi koji prate njihovu stranicu te oni koji su se raselili po svijetu u Njemačku, Austriju i Švedsku te su do Nove godine prikupili i poslali na račun Caritasa Sisak 46.000,00 kn. Uplaćivale su i firme (pravni subjekti), bilo je onih koji su dali mjesečni iznos plaće, ali i onih koji su dali, kako kaže župnik, „najdragocjeniji udovičin novčić“.

Dana 2. siječnja župnik Petrov otišao je na Banovinu te je pripremio 58 kuverata po 500 kn i to je podijelio direktno stradalim obiteljima i župama u Glini, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i okolnim mjestima. „Potom smo u kontaktu sa župnikom u Žažini, također, pomogli najugroženije obitelji, te one koji su za potresa ostali zatrpani u crkvi sv. Nikole u kojoj je poginuo orguljaš Stanko Zec. Gospođi Slavici, koja se spasila ispod ruševina, ali se nije spasio njen stari bicikl, kupili smo i dostavili novi. Zadnju pomoć smo dostavili stradalnicima u župi Kravarsko“, kazao nam je župnik Petrov dodavši da će nastaviti pomagati i dalje.