Slavlja Prve svete pričesti u župama Splitsko-makarske nadbiskupije

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je 19. svibnja 2020. god. župnicima dopis o mogućnosti slavlja Prve pričesti u župama Splitsko-makarske nadbiskupije.

Dopis prenosimo u cijelosti:


Draga braćo župnici!

Dobili smo više upita o mogućnosti slavlja Prve pričesti u našim župama nakon što su ublažene mjere za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Po tom pitanju trebamo biti veoma oprezni jer još službeno nije proglašen završetak epidemije. Tako da još uvijek postoje određene mjere koje nas sve zajedno pozivaju, obvezuju i potiču na povećani oprez.

Slavlja Prvih pričesti obično okupljaju, osim djece i roditelja, i veći broj rodbine i prijatelja prvopričesnika kao i članove župne zajednice. A treba imati u vidu i socijalni razmak među osobama, poglavito u zatvorenom prostoru tj. u crkvama. Također, svjesni smo da nije svaka župa ista tj. da nema svaka župa isti broj prvopričesnika niti jednako prostranu crkvu.

S obzirom na sve ovo navedeno dopušta se župnicima organizirati slavlja prvih pričesti u župama. No, oni koji se odluče imati slavlje Prve pričesti u svojoj župi, moraju biti veoma oprezni jer će ta slavlja biti pod povećalom javnosti.

Uopće prije odluke o organiziranju slavlja prve pričesti i prve ispovijedi, treba se održati sastanak s roditeljima te dobiti njihov pisani pristanak (obrazac na dnu). Ujedno bi bilo dobro sa svim roditeljima prokomentirati mogućnost organizacije slavlja na otvorenom. U svakom slučaju vas pozivamo da pratite i poštujete mjere koje su ili koje će biti na snazi, bilo one nacionalnog Stožera, bilo dijecezanskog biskupa. Slavlja prvih pričesti se, naravno, mogu slaviti tijekom ljeta ili na jesen, tj. na početku nove školske godine, ovisno o vjeronaučnoj pripravi i prilikama, budući da ne smijemo zaboraviti da primanju sakramenta prve pričesti prethodi i prikladna vjeronaučna pouka.

Svi oni koji smatraju da u njihovoj župi nije moguće organizirati slavlje prve ispovijedi i pričesti, ne samo zbog poštivanja donesenih mjera, nego i zbog nedovoljne priprave kandidata, neka slavlja odgode za sljedeću godinu.

Što se tiče slavlja sakramenta krizme, ta se slavlja, kako su odredili biskupi Splitske metropolije, bez iznimke odgađaju za sljedeću godinu.

Srdačan pozdrav u Gospodinu.

mons. Marin Barišić, nadbiskup

Obrazac suglasnosti za roditelje prvopričesnika