Euharistijsko klanjanje u kapeli sv. Tita u Splitu

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko klanjanje u četvrtak 23. travnja u kapeli sv. Tita koja se nalazi u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Izravan prijenos euharistijskog klanjanja bio je na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i Laudato TV – u.

Nadbiskupovu meditaciju prenosimo u cijelosti:

„Gospodine, Bože naš, klanjamo se Tebi prisutnom u Svetom, u Presvetom Sakramentu. Prisutan si u svojoj Crkvi, u svim crkvama širom svijeta. Tvoju prisutnost u svetohraništima označava vječno svjetlo.

Ti si Bog - jučer, danas i uvijek. Objavljenu istinu vjere o Tvojoj prisutnosti u Presvetom Sakramentu ispovijedamo u apostolskom nasljeđu Crkve, živimo je i predajemo.

U slavlju euharistije kličemo Tvojoj prisutnoj ljubavi: 'Tajna vjere'! Naša povezanost s Tobom, koju nam je Tvoja ljubav omogućila, događa se prije svega po sakramentima, a vrhunac zajedništva jest Euharistija - sjedinjenje s Tobom u svetoj pričesti. Nitko nema pravo na svetu pričest jer Ti nam se sâm daruješ. Nitko od nas nije dostojan Tvoga dara, zato prije pričesti iskreno i skrušeno priznajemo: 'Gospodine, nisam dostojan da uniđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja'.

Gospodine, hvala Ti na tvojoj ljubavi kojom iskazuješ svoje veliko povjerenje prema nama!

Oslobodi nas od ravnodušnosti i navike pred najvećom gestom Tvoje ljubavi, Tvoje prisutnosti. Gospodine, posvijesti nam da se možemo Tobom nazočnim pričestiti i u Tvojoj riječi. Ti nam govoriš: 'Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti' (Iv 14, 23); u zajedništvu života: 'Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sami ja među njima' (Mt 18, 20); i u bližnjemu u potrebama, kako si Ti sam rekao: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste' (Mt 25, 40).

Svi ovi načini susretâ - pričesti pripremaju i vode nas prema najuzvišenijem daru - pričesti Tobom u Euharistiji.

Uskrsnuli Kriste! Pomozi nam vrednovati sve razine i mogućnosti pričesti tvoje ljubavi, da bismo mogli biti što manje nedostojni potpunog zajedništva s Tobom pristupajući svetoj pričest.

Gospodine, za tvoju trajnu prisutnost među nama u Presvetom Sakramentu večeras Ti želimo zahvaliti s himnima i pjesmama teologa i filozofa, pjesnika i mistika - svetog Tome Akvinskog - koji nam je posvjedočio duboku vjeru pred Tajnom vjere u Euharistiji, pred Tobom, Gospodine!“.