Nedjelja Božjega milosrđa u splitskoj prvostolnici

„Mir vama! Draga braćo i sestre, pozdravljam sve vas koji nas pratite putem Laudato TV-a te društvenih mreža pozdravom uskrsloga Gospodina. Danas slavimo Mali Uskrs ili Bijelu nedjelju. Na današnji dan bi novokrštenici odlagali svoju bijelu haljinu. Ove godine nije bilo novokrštenika, a vi ste fizički raspršeni po svojim domovima odakle nas pratite. No, uskrsli Gospodin zna doći do nas, duhovno nas povezati i učiniti nas svojom zajednicom koju naziva Crkvom. Osim toga, danas je i Nedjelja Božjega milosrđa koju je ustanovio sveti Ivan Pavao II., a vidimo kako je na Božjem milosrđu Crkvu nastavio graditi i papa Franjo“, rekao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje u nedjelju 19. travnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić.

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je kazao kako su učenici od židova zatvorili vrata jer su se bojali progona i kazne, dodavši kako i suvremeni čovjek pati od mnogobrojnih strahova koji mu određuju život. „I dok su oni bili zatvoreni u tom strahu, dolazi Gospodin. Ukazuje im se. Ukazanje je Božji intervent, nešto što nije bilo, a sada jest i zbog toga se učenici obradovaše vidjevši Gospodina. Gospodin ih pozdravlja pozdravom: 'Mir vama'. On je pobjednik nad grijehom i smrću te zbog toga može dati potpuni mir, šalom, koji oslobađa čovjeka od svih ograničenosti, grijeha i strahova“, nastavio je.

Rekao je i kako Gospodin daruje učenicima snagu svoga Duha kako bi u Njegovo ime mogli opraštati grijehe, pojasnivši: „Ljudi su Božje sredstvo po kojem On oprašta grijehe. Svatko ima potrebu oproštenja Božjega. U evanđelju smo čuli kako Gospodin 'dahne u njih'. Njegov dah je novo ostvarenje prvog dana u tjednu, novo stvaranje novog uskrslog čovjeka“.

Istaknuo je kako je „Toma predstavnik suvremenog čovjeka koji često traži dokaze i postavlja svoje uvjete“. „Nakon osam dana dolazi Gospodin kroz zatvorena vrata među svoje učenike, a nazočan je bio i Toma. I Gospodin mu kaže: 'Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran'. Gospodin Tomu zove imenom jer želi osobni odnos sa svakim“, konstatirao je. Poručio je i kako „Gospodinove rane nisu osvetničke, nego prijateljske jer iz njih ne isijava osveta i mržnja, nego ljubav i milosrđe“.

Naglasio je i kako vjera nadilazi razum, dodavši „kako bi nas zatvaranje naše spoznaje samo na osjećaje i razum učinilo vrlo siromašnima“. „Toma je u početku bio racionalist, ali je shvatio što je učinio. Osjetio je grižnju savjesti, pokajavši se za svoj stav kojim je uvrijedio iskrenu ljubav. Tako je od racionalista postao mistik koji ispovijeda svoju vjeru riječima: 'Gospodin moj i Bog moj'. Gospodin mu odgovara: 'Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!'. U tu kategoriju spadamo svi mi. Nismo povijesni svjedoci Isusovog ukazanja, ali smo u sustavu vjere“, naglasio je Nadbiskup.

Govoreći o vjeri mons. Barišić je rekao „kako ne možemo vjerovati bez svoje Crkve, bez zajednice“, ustvrdivši: „Ja ne mogu biti privatnik koji ima svoju individualističku duhovnost. To nije kršćanstvo. Možemo imati svoje teorije i teologiju, biti genijalci, ali ako smo izvan zajednice nismo kršćani, nismo Kristovi. Sveti Jeronim je rekao kako ne bi vjerovao ni Svetom pismu, ako ga na to ne bi poticala Crkva. Članovi smo Crkve koja je novost u svijetu. Djela apostolska nam govore koje su oznake Crkve: postojanost u apostolskom nauku, zajedništvu, molitvi i lomljenu kruha. Pavao nam govori kako nas je Krist oživio za životvornu nadu i snagu Božju koja nas po vjeri čuva za spasenje. Pripadnost Crkvi daruje nam mogućnost da s bogatstvom te vjere živimo, a to bogatstvo vjere se kuša i nailazi na poteškoće. Ali iako vjera ima svoje poteškoće, ima i svoju radost i prosvjetljenje“.

„Toma se često naziva i Didim što na hrvatskom znači blizanac. Svaki kršćanin treba nositi ovo ime Didim jer ako postanemo samodostatni nismo kršćani. Osoba u duhovnom smislu je osoba u odnosu s drugima i zbog toga je kršćanin blizanac koji ima duhovnu braću i sestre. Tako se stvara zajednica Crkve u čijem je središtu Krist, a njezine oznake su radost i milosrdna ljubav. Krist je otvorio vrata zatvorenim učenicima. Dopustimo mu da tako uđe i u naše sredine i srca. Poslušajmo svetog Ivana Pavla II. koji reče: 'Ne bojte se! Otvorite, štoviše, širom otvorite vrata Kristu!'. Potrebno je da na osobnoj i društvenoj razini otvorimo vrata Kristu – jedinom Spasitelju koji jedini zna što je u čovjeku. To je vrlo važno u ovim trenucima kada smo raspršeni po našim domovima, kako bismo mogli rasti u nadi i iščekivanju ponovnog fizičkog nedjeljnog susreta s braćom i sestrama, s Crkvom – zajednicom Kristovih vjernika“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Fotogalerija: Danira Matijaca