Pogreb Ivana Uzinića

Ivan Uzinić, otac dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, ispraćen je na posljednji počinak u ponedjeljak 13. siječnja u rodnoj Župi sv. Luke - Dubrava. Sprovodnu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića i biskupa u miru mons. Ante Ivasa, hvarskog biskupa mons. Petra Palića, oko 140 svećenika, uz sudjelovanje redovnica, obitelji, prijatelja te mještana rodne župe.

Pozdravivši okupljene, nadbiskup Barišić izrazio je ljudsku i kršćansku sućut svima, a posebno sinovima Juri, Anti i Tomislavu s obiteljima te biskupu Mati. U prigodnoj homiliji, mons. Barišić je istaknuo kako svjetlo Kristova krštenja ulazi u ljudski život oslobađajući ga od grijeha i tame. „Upravo na izvoru toga svjetla život je gradio pokojni Ivan. Bio je čovjek opasanih bokova, molitve, rada i darivanja, spreman na donošenje novosti Kristova svjetla svim ljudima u svojoj sredini. Snagu za svjedočanstvo kršćanskog života pronalazio je u euharistijskom susretu s Isusom i u stalnom predanju Njegovoj majci Mariji“, ustvrdio je. Dodao je i kako smrt za kršćanina nije kraj, nego početak jer nam se „život mijenja, a ne oduzima“. „Naš život ima smisao koji se ostvaruje u susretu s Gospodinom. Sve ljudske patnje, žrtve i boli u susretu s Njegovim mirom dobivaju smisao. Dragi Ivane, želimo ti da u Očevu zagrljaju živiš puninu uskrsne dimenzije života“, zaključio je.

Uime župljana nazočnima se obratio don Ante Čotić, napomenuvši kako je pokojni Ivan bio čovjek koji je posebno njegovao pobožnost Gospi od sedam žalosti. „Ivan je bio čovjek koji nije živio zbog sebe, nego zbog drugih. Savjesno je živio kršćanske vrline ljubavi i žrtve, prihvaćajući život kao dar iz Božje ruke“, konstatirao je.

Na kraju je svoju zahvalu izrekao dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. „Želio bih zahvaliti Bogu za dar ovakvog oca. Isto tako, želim zahvaliti i našem ocu Ivanu koji nam je svojim životom pokazao kakav bi trebao biti milosrdni otac. Bio je otac s majčinskom ljubavi. Hvala i mojoj braći što su bili dobri sinovi. Hvala i Ocu nadbiskupu Marinu Barišiću na predvođenju mise i izrečenoj homiliji, sestrama Anćelama iz Kaštel Sućurca koje su našem ocu omogućile dostojanstveno proživljavanje posljednjih trenutaka na zemlji, djelatnicima Kliničkog bolničkog centra u Splitu na uloženom trudu prilikom liječenja našega oca, braći biskupima na nazočnosti s kojom pokazuju blizinu mojoj obitelji, susjedima koji su uvijek bili spremni pomoći te svima vama na dolasku i darovanoj potpori“, kazao je. „Želim uime svoga oca zatražiti oproštenje od svih onih koje je povrijedio, a znam da je i on svima oprostio. Bio je čovjek djetinje vjere koju je prožimala nada i ljubav prema Isusu. Kada su ga prije dva dana pitali što će reći Isusu kada se budu molili za njega, rekao je: 'Recite mu da ga puno volim'. Dragi ćaća, hvala ti što si nas volio, moli za nas kako bi i mi s tobom mogli posljednji dan svoga života reći Isusu da ga puno volimo“, zaključio je.

Ivan Uzinić rođen je 20. veljače 1929. godine, a preminuo je u prvim minutama blagdana Krštenja Gospodinova, u nedjelju 12. siječnja 2020. godine.