Korizmena rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

U Marijanskom svetištu i Duhovnom centru Vepric u srijedu, 8. ožujka, upriličena je korizmena rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije na kojoj se okupilo oko 120 svećenika u zajedništvu s apostolskim upraviteljem mons. Želimirom Puljićem i nadbiskupom u miru mons. Marinom Barišićem.

Rekolekcija je započela molitvenim dijelom u kapeli Milosrdnog Isusa. Pokorničko bogoslužje i ispit savjesti predvodio je don Davor Bilandžić, koji je u svom razmatranju ukazao na riječi proroka Joela koji nas opominje da 'razderemo srca, a ne haljine svoje'. „Bog govori i nama svećenicima da se ne bi trebali zamarati izvanjskim gestama već raditi na obraćenju srca. Što je potrebno razderati u mom svećeničkom životu da bi se vidjela vrijednost mog svećeništva, a ne onaj ukrasni dio kojim se pokrivam i sakrivam pred drugima?“, upitao je i skrenuo pozornost na zamku u koju svećenici lako upadnu, a to je da im korizma postane vrijeme prevelike opterećenosti i aktivnosti umjesto vrijeme milosti i spasa. Nakon pokorničkog bogoslužja svećenici su imali mogućnost za svetu ispovijed. Potom je euharistijsko slavlje predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljićem u koncelebraciji s nadbiskupom u miru mons. Marinom Barišićem, delegatima don Franjom Frankopanom Velićem i mons. Nedjeljkom Antom Ančićem.

Na početku euharistijskog slavlja mons. Barišić izrazio je dobrodošlicu u svoje i u ime svih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije apostolskom upravitelju mons. Puljiću. „Dok si među nama želio bi da osjetiš bilo naše Crkve. Već si bio dio naše Metropolije, ali vjerujem da nigdje nisi sreo ovoliko dobrih i požrtvovnih svećenika i redovnika kao što ćeš u našoj Nadbiskupiji“, istaknuo je.

U prigodnoj homiliji mons. Puljić podsjetio je na Svećeničku godinu koju je proglasio papa Benedikt XVI., a koja je bila poticaj na obnovu svećeničke duhovnosti i identiteta, te učvršćenje svećeničkoga bratstva, kako bi svećenici postali svjesni milosnoga dara koji predstavljaju za Crkvu i svijet. „Tom posebnom godinom Crkva je odala priznanje službenicima oltara za njihov apostolski rad, samozatajno služenje, ljubav i vjernost Kristu koji ih je po imenu pozvao, odabrao i poslao u svijet koji nažalost bježi od Boga. A da bi ustrajali pred opasnim strujama, te bili i ostali neporočni u istini i u borbi za dobro, papa Benedikt je naveo trostruko sredstvo na tom putu: Euharistija, osobna i zajednička molitva te trajna izobrazba.“ U kontekstu spomenutih sredstava mons. Puljić je pozvao svećenike da razmotre trostruku službu koju Crkva povjerava svećenicima: navještavati i tumačiti Riječ, dijeliti svete Tajne i posvećivati puk Božji te voditi zajednice, odgajati puk i brižno upravljati crkvenim dobrima. Homiliju je zaključio mislima: „Na tvoju riječ, Isuse, želimo služiti evanđelju, biti nositelji nade i djelitelji svetih otajstava. Ti si nas odabrao i pozvao još iz utrobe majke naše i poslao svjedočiti za tebe. Udijeli nam vjeru, snagu i svijest kako možemo sve 'u Tebi koji nas jačaš' (Fil 4,13). Blagoslovi nas i posveti da budemo dostojni navjestitelji Tvoje Riječi i djelitelji svetih Tajna, zauzeti odgojitelji povjerenog puka, te odgovorni upravitelji Božjih dobara“.

21U velikoj dvorani Svetišta, na radnom dijelu susreta kojeg je moderirao mons. Nedjeljko Ante Ančić, razmišljalo se o duhovnom i pastoralnom hodu kroz korizmu, a istoimeno izlaganje održao je don Mario Buljević. Govorio je o tome kako su, kao svećenici, u korizmi pozvani proći kroz još jedno ponavljanje svega onoga što to posebno liturgijsko vrijeme stavlja pred njih želeći ih pozvati iz prosječnosti prema Onome koji ih je kadar preobraziti i učiniti dobrima. Osvrćući se na znakove korizme – milostinju, post i molitvu, okupljenima je približio i korizmenu poruku pape Franje u kojoj vjernicima nudi dva savjeta koje treba slijediti da bi uistinu razumjeli i prihvatili otajstvo Božjeg spasenja, a to su slušati Isusa i svoje bližnje te ne bježati u religioznost sazidanu od izvanrednih događaja i sugestivnih iskustava. Poseban naglasak stavio je na sakrament ispovijedi, obrede i pučke pobožnosti. Ispovijed smatra znakom da su čuda moguća i da se ona događaju, a pozvao je da obredima daju priliku da progovore jer se u njima otkriva tajna naše vjere. Upozorio je da se ne smije bježati od pučkih pobožnosti jer je ona plod inkulturiranog evanđelja u kojoj se krije djelotvorna evangelizacijska snaga, ali se ne smije niti bježati samo njoj jer bi nas to moglo nasukati u pličine vjere.

Delegat don Franjo Frankopan Velić dao je potom osvrt na usklađivanje financijskog sustava i uvođenje eura, a govorilo se i o korizmenoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pomoć stradalima od potresa u Turskoj i Siriji, Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, Svjetskom susretu mladih u Lisabonu, osnaživanju pastorala osoba s invaliditetom te rasporedu dijeljenja sakramenta Potvrde.

U zaključnoj riječi nadbiskup Puljić je pozvao okupljene svećenike da mole za njega i da mu pomognu živjeti zauzetost oko povjerenog mu služenja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a potom su svi zajedno pozdravili Gospu. Susret je završio zajedničkim objedom u prostorijama Svetišta.