Vinjani: Otkrivena bista fra Silvestra Aračića

Na uočnicu blagdana sv. Ante u nedjelju, 12.lipnja, u svečevom svetištu u Vinjanima Gornjim nakon svete mise koju je u istoimenoj crkvi predvodio fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu u prigodno uređenom perivoju u okružju mjesne crkve otkriveno je spomen poprsje posvećeno istaknutom franjevcu i apostolskom misionaru fra Silvestru Aračiću.

Bistu koja je rad akademskog kipara Stipana Kujundžića nakon blagoslova koji je izvršio fra Zoran Kutleša zajednički su otkrili imotski gradonačelnik Ivan Budalić i Ante Aračić, fra Silvestrov nećak.

„Možda će se netko zapitati zašto je fra Silvestar zaslužio da mu se podigne spomenik? Ako se gleda na materijalnu stranu nije ostavio tragova, nije sagradio nijednu crkvu, podigao zvonik, kapelu ili župnu kuću. Nije obnovio niti jedan dom Gospodnji koji se urušava. Ako se pak fra Silvestra gleda u duhovnoj optici onda se mirne duše može reći da je gradio više nego jednu crkvu Božju u dušama vjernika, da je obnavljao urušene hramove Duha Svetoga u dušama grješnika. Vodio je ljude k Bogu. Radio je to i neumorno činio u brojnim propovijedima, u misijama i duhovnim obnovama. Činio je to kao voditelj hodočašća u poznata marijanska svetišta diljem Europe”, istaknuo je između ostalog u vrlo dojmljivom govoru prigodom otkrivanja spomen – poprsja, vinjanski župnik fra Josip Sušić.

Fra Silvestar Aračić rođen je 10. listopada 1926. u Vinjanima Gornjim, a umro je u Zagrebu 17. studenog 2005. godine. Mladu misu prikazao je Svevišnjem 29. lipnja 1951. u crkvi sv. Ante. Više od 30 godina bio je apostolski misionar po mnogim marijanskim svetištima.

Cijeli projekt izrade ovog lijepog i kvalitetnog djela, pokrenuo je fra Silvestrov nećak Ante Aračić uz pomoć brojnih dobrotvora. U prigodnom programu nakon otkrivanja biste zaguslila je poznata narodna guslarka Ruša Jolić iz Duća kod Omiša. Za tu prigodu ona je i napisala pjesmu posvećenu fra Silvestru Aračiću.