Održani „Dani fra Josipa Marcelića“

U župi Svete Obitelji u Splitu od 17. do 20. siječnja 2022. g. održani su „Dani fra Josipa Marcelića“, svećenika Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, karizmatika, vjerskog pisca, prevoditelja i filmskog scenarista kojeg su vjernici grada Splita nazivali omiljenim ispovjednikom. Umro je na glasu svetosti 2018. godine.

Prvog dana, 17. siječnja, misno slavlje predslavio je provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović koji je istaknuo da je fra Josip bio redovnik i svećenik koji je još za života živio kao svetac. „To je vjernike privlačilo i po tome je bio prepoznat. On je bio čovjek Božji koji je slijedio Krista i crpio svoju svećeničku osobnost iz muke i križa Kristova“. Po završetku misnog slavlja okupljeni vjernici imali prigodu pogledati premijeru dokumentarnog filma „Pater“ koji otkriva lik i djelo fra Josipa Marcelića - svećenika bogatog života i osobnosti. Autor filma je g. Petar Jurčević kojeg s fra Josipom veže 20 godina prijateljstva i suradnje, a koji je kazao kako je fra Josip „čovjek koji je imao puno toga za reći i rekao je za svoga života. Bio je neumoran u služenju, molitvi, ljubavi prema Bogu, Crkvi, Mariji, domovini i svakom čovjeku“. Film možete pogledati OVDJE.

Drugog dana, 18. siječnja, euharistiju je predvodio don Jure Vrdoljak koji je potom održao izlaganje „Fra Josip Marcelić – duhovni autoritet“. Govorio je o fra Josipu kao nekome tko je opipljivo živio onu „Totus tuus - čitav tvoj“. „Proučavao je i ulazio u istinu teološke znanosti, a istovremeno se bavio mističnim objavama u kojima je pronalazio rješenje mnogih teoloških pitanja. Sve na njemu je govorilo i svjedočilo o Bogu. Imao je poseban pastoral molitvom“, kazao je don Jure Vrdoljak između ostaloga.

Trećeg dana, 19. siječnja, misno slavlje predslavio je don Mladen Parlov koji je nakon mise održao predavanje „Fra Josip Marcelić – teološko djelovanje i ostvarenje“. Istaknuo je kako ga je zbog svog velikog pastoralnog angažmana malo tko doživljavao kao profesora i znanstvenika, a više kao duhovnika. „Bio je razborit čovjek i ponosan sam sto sam bio sudionik brojnih njegovih projekata“, kazao je don Parlov.

Fotografije: Petar Jurčević

Posljednjeg dana, 20. siječnja, svečano misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić koji je kazao kako je fra Josip riječ Božju slušao i uhom i srcem. „Ona mu je bila svakodnevna hrana, a on je bio plodno tlo za sjeme Njegove riječi. Bio je čovjek širine koji je rado dopuštao da drugi pored njega može biti, rasti i napredovati“. Nadbiskup se prisjetio njihovih zajedničkih trenutaka i hodočašća te naglasio kako je fra Josip ostavio dubok trag u našem prostoru. „O Kristu je govorio uvjerljivo. Nije bilo razlike između onoga što govori i što živi. Bio je učitelj, svjedok i dobri duh grada Splita. Mnogi su mu dolazili sa svojim problemima i teškoćama i za svih je imao vremena, a ako nije mogao konkretnije pomoći, njegova blagost i spremnost olakšavala je patnje ljudima“, istaknuo je nadbiskup.

Na samom kraju svim okupljenima obratio se provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović. „Fra Josip je uzor ljubavi prema Bogu i čovjeku, i zato ga spominjemo. Ostavio nam je veliko duhovno bogatstvo koje smo iskusili i trajno pohranili u svojim srcima. Hvala Bogu za njegov život i ostvarenje njegova krsnog poziva koji je i poziv svakoga od nas – biti dijete Božje i živjeti tu kršćansku svetost“.