37. Redovnički dani održani u Splitu

Trideset i sedmi Redovnički dani pod geslom “Dar vjernosti – radost ustrajnosti” počeli su u petak 17. rujna u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu. Program je započeo molitvom Trećega časa, uz sudjelovanje oko 120 redovnica i redovnika, provincijalki i provincijala te dvojice biskupa mons. dr. Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa i mons. mr. Bože Radoša, varaždinskoga biskupa.

Uvodni pozdrav uime Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica u RH uputio je fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Protumačio je da je tema uzeta na tragu nedavno objavljenoga istoimenog Dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskog života. Naveo je riječi iz br. 4 spomenutog dokumenta: „Posvećene osobe koje kroče putem autentične vjernosti prepoznaju i razlučuju vlastitu povijest, ispitujući se prije svega o vjernosti koja je plod ljubavi.“ U svjetlu ovogodišnje Papine poruke za Nedjelju Dobroga pastira koja je naslovljena „Sveti Josip – san o pozivu.“ Naglasio je da je sv. Josip preko sna, koji mu je Bog nadahnuo, svoj život učinio darom te da kroz služenje i vjernost sazrijeva svaki poziv.

Nadbiskup Barišić svake je godine nazočan na Redovničkim danima u Splitu te je u tom duhu kazao da ga uvijek raduje vidjeti taj duhovni skup osoba posvećenog života, „koje svojim zauzetim radom obogaćuju pastoral Crkve služeći braći i sestrama na različitim poljima. Tema je vrlo zanimljiva i korisna. Danas je blagdan sv. Belarmina i podsjetio bih na njegove snažne riječi: 'Dragi mili i milosrdni Gospodine, tko ti ne bi služio svim srcem kad malo osjeti tvoje očinske vladavine.' Njega nazivaju mistikom služenja. On je osoba koja je svoje služenje pretvorila u mistiku, susret s Gospodinom“, kazao je nadbiskup Barišić te dodao: „Htio bih da vas ovi Dani ohrabre u vašem pozivu i poslanju, koji na svoj način uistinu može biti težak i zahtjevan. Gospodin ima povjerenja u nas, budimo ponosni na to i odgovorimo mu svojim autentičnim služenjem i vjernošću.“

Nazočnima se obratio i fra Petar Lubina, delegat za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji kazavši: „Vjernost treba ustrajnost, a ustrajat ćemo ako budemo vjerni a da bismo mogli biti vjerni potrebno nam je češće osvježenje jer kad se osvježimo onda zadobijemo i određenu snagu i nađemo orijentir i onda kad ga je teško naći.“

Prvo predavanje naslovljeno „Sveti Josip – uzor vjernosti“ održao je mons. mr. Bože Radoš, varaždinski biskup. „Budući da je Godina sv. Josipa redovnice i redovnici htjeli su da govorim o svetom Josipu kao uzoru redovničkoga života, uzoru vjernosti. Josip je zanimljiv lik za cijelu Crkvu zato je Papa htio da nam bude uz put, da ide s nama kroz ovu godinu, a posebno je zanimljiv za redovnike i redovnice, posvećene osobe. Josip ima svoje snove, zaljubljen je u ženu Mariju, koja je ljubav njegovog života ali dopušta Bogu da se umiješa u njegove snove, da poruši njegove snove i izgradi nešto mnogo veće, dopušta se ugraditi u jedan veliki Božji plan“, kazao je mons. Radoš te nastavio: „Svatko od nas ima svoje snove i sanja život, ali Bog je uvijek spreman uključiti se u naše snove i proširiti naš mali i skučeni svijet da bi nas uključio u svoj plan.“ Biskup je posebno istaknuo da ne moramo biti u centru da bismo imali važnu ulogu i da ne moramo igrati glavnu, ključnu ulogu u filmu da bismo bili zapaženi i važni. „Mnoge redovnice i redovnici su u drugom planu a koji je toliko važan da o njemu često ovisi ono što je bitno. Josip je čovjek drugoga plana ali u njegovom životu Bog igra tako važnu ulogu da ono što je iz drugoga plana izišlo to je za nas, za cijelu Crkvu, za povijest spasenja neizbrisivo i važno“, naglasio je, između ostaloga, biskup Radoš.

Mr. sc. s. Danijela Anić, ASC, okupljenima je održala predavanje o duhovnom pozivu koje je naslovila „Poziv unutar poziva“. Po završetku predavanja uslijedila je kratka rasprava te stanka u kojoj su svi sudionici imali prigodu za sakrament pomirenja te misno slavlje. Svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je mons. Marin Barišić.

Popodnevni raspored sastojao se od predavanja, prigodne rasprave te večernje molitve časoslova, a predavači su bili: mr. sc. s. Vinka Marović, FDC (Ustrajna molitva: od memoria Dei do ‘ustrajnosti u vjernosti’ posvećenih osoba) i doc. dr. sc. Taras Barščevski („Što ćeš ti ovdje, Ilija?“ (1 Kr 19,9) vjernost pozivu Boga u ‘glasu tišine’).

Drugog dana, nakon molitve trećeg časa, uslijedila su predavanja na temu redovničkih zvanja te zajedničkog života unutar redovničkih obitelji. Predavači su bili: mr. sc. fra Josip Petonjić, OFMConv (Uloga redovničke zajednice u razlučivanju zvanja) i dr. sc. Stjepanka Stanić, MVZ (Posvećeni život i simptomi ‘korumpirane’ vjere). Moderator rasprave bio je fra Anđelko Domazet, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a predavanjima i raspravi prisustvovali su: fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i fra Mate Matić, gvardijan samostana domaćina – Gospe od Zdravlja. Za kraj, kao zahvala za protekla dva dana, slavljena je sveta misa kojom je predsjedao fra Petar Lubina, delegat za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.