Susret nekadašnjih gimnazijalaca i proslava 50. godišnjice mature u Vidonjama

Život prolazi, a prijatelji iz mladosti ostaju! Mladost po svojoj snazi nosi silnu energiju, daleko jaču nego se može ostvariti. Susreti i sjećanja iz mladosti u mnogočemu određuju pa i oblikuju ljudski život. Proslavu pedesete godišnjice mature u župi Vidonje dana 24. srpnja 2021. god. je, kao sve dosadašnje, sjajno organizirao kolega i župnik Vidonja don Mladen Margeta.

Uvijek je bilo zanimljivo i dirljivo, dojmljivo sjećanje na gimnazijske dane. Izgleda tako pozorno kao da imo još "unutar" gimnazijskih dana. Od mladenačkih nesuglasica ni traga, samo lijepi sadržaji naviru. Davne 1971. u mjesecu lipnju maturiralo nas 32. Godina 1971. je inače u hrvatskom društvu bila zanimljiva, otvarala je novu nadu za hrvatski narod. Tadašnji studenti su snagom mladosti, hrabrosti, odvažnosti nadilazili strah, prijetnje olovne ideologije i bili generacija koja je budila svijest svoga hrvatskog naroda. Rado smo obilazili splitske dvorane, slušali predavače o svom narodu, o nepravdi prema njemu ali i nadi koja nosi život. I život ide iz dana u dan, i dočekali smo pedesetu godišnjicu, dakako ne svi. Davno ušli u "vrijeme zrelosti" i idemo s vjerom prema "drugoj obali života". Mladost je jedna perioda ljudskog života, a sjećanje i oživljavanje uspomena učvršćuje život.

Našoj proslavi 50-ete godišnjice mature nazočan je bio i Mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko makarski i metropolita. Predvodio je euharistijsko slavlje, uputio svoju pastirsku riječ, te zajednički i obiteljski se družio s nama za stolom. U homiliji otac nadbiskup je zahvalio svim profesorima, mrtve preporučio Kristu, žive neka Krist poživi (dr. don Drago Šimundža i dr. don Božo Bulat). Zahvalni smo nadbiskupu za odvojeno vrijeme i upućenu riječ. Provuče se riječ sjećanja na pokojne profesore s. Berhmanu Nazor, don Juru Marušića, fra Rajka Radišića, don Srećka Dragoševića, te zaštitni znak gimnazije direktora don Rafu Radicu, nadbiskupe dr. Franu Franića i mons Antu Jurića (bio nam je ravnatelj).  Koliko god u školskim danima relacija učenik-učitelj „ne štima", sazrijevanjem kroz život shvaćamo skladnije. Učili su nas profesori i odgojitelji da život najčešće nije ono što mi mislimo da jest. On ima svoju zadanost i traži da zauzmemo stav prema njemu. Upravo to nas je usmjerilo različitim putovima i različitim stavovima.

Ono što je nadbiskup podcrtao u homiliji jest: živjeli smo život u svjetlu vjere i kolege koji su izabrali drugi put su oblikovali svoje obitelji po tom svjetonazoru. Ekonomisti, profesori, javni bilježnici, pravnici ostali su vjerni temeljnim zasadama vjere i Crkve. I jedni i drugi smo "svećenici" jer prostora za Boga ima gdje god čovjek otvara prolaz, na čemu smo jako zahvalni. Stigli su kolege iz Zagreba, Osijeka, Ljubuškoga ... te ostaje dan za pamćenje jer je završna perioda života blizu.

Maturanti iz 1971 - od 32 sudjelovali: Jure Bitunjac, Stipe Bitunjac, Nedo Crnčević, Jozo Dropulić, Marinko Đerek, Dane Herceg, Mate Dodig, Jakov Lovrinčević, Stjepan Rojnica. Nabrojeni kolege imaju svoje obitelji, unučad... A svećenici su: don Mate Čulić, don Tomislav Ćubelić, don Mladen Margeta, don Mato Šarić, don Ivan Ujević. U kraljevstvo Očevo preselili: don Ivan Barišić, don Pavao Piplica, Ivan Crljen, Zdenko Turić, Joško Vrdoljak. Zbog bolesti nisu prisustvovali: don Blaž Ivanda, don Jure Žuro i Ivan Kalajžić. Ima ih koji su bili spriječeni i nisu bili prisutni..

Za izvrsnu logistiku po mirnoj Neretvi sa svojom ljepotom i komentarima o događanjima na Neretvi i fini ručak zaslužan je gospodin Joze Crnčević s glavnim kuharom Jokom Galov. Posjetili smo vinograde "Komar", spoj ljepote mora i finih vinograda o kojima nam je detaljno pričao voditelj Davor Martinović. Hvala svima, a otac nadbiskup je došašvši u Split osobno nazvao i zahvalio don Mladenu, gospodi Jozi Crnčević i Davoru Martinović. Hvala svima.

Maturanti iz 1971. godine.