Misa posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja

U jutro Velikog četvrtka, 1. travnja, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misu posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u crkvi Svete Obitelji u Solinu te je, u zajedništvu sa svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije proslavio dan ustanove Euharistije i Svetog reda.

Pozdravivši solinskog župnika i novoimenovanog hvarskog biskupa don Ranka Vidovića, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mršu, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, prepozita Metropolitanskog kaptola u Splitu mons. Nediljka Antu Ančića, sve nazočne svećenike kao i one koji su bili spriječeni doći, redovnike i redovnice, bogoslove te okupljeni vjernički puk, nadbiskup Barišić je izrazio radost zbog zajedništva i zahvalnost Bogu za veliki dar svećeništva. „Čestitam vam braćo ovaj naš dan. Proslavimo ga s Velikim svećenikom u nama i među nama misleći na sve naše kolege svećenike koji su pastoralno aktivni, na one koji su u mirovini i na bolničkim posteljama, kao i na sve one preminule koji su bili dio ovog našeg prezbiterija“, kazao je.

U homiliji, nadbiskup je naglasak stavio na veličinu i milost svećeničkog dara. „Gospodin nas je prepoznao kao svoje prijatelje i htio nas je učiniti bliskima sebi. To je svećenik – prijatelj Zaručnikov. Povjerio nam je svoju zaručnicu – Crkvu, župu, puk Božji - da je vodimo k Njemu. Povjerio nam je i ono najintimnije, otajstva ljubavi koje nam je dao slaviti i svoju riječ koju moramo širiti“. Upozorio je da grubost života i brojnost obveza mogu svećenika dovesti do zanemarivanja prijateljstva s Kristom pa se lako dogodi da pokuša zajednicu koja mu je povjerena učiniti svojom te tako krasti zaručnicu od Zaručnika. To se događa ako se svećenici postave kao idoli ili vladari te zapovijedaju, ne slušaju druge i učine župu ili povjerenu mu službu svojim posjedom. „Da nam se to ne dogodi, moramo ući dublje u otajstva, a to mogu ukoliko više vremena provodim s Njim u kontemplaciji. On ima povjerenja u nas i svaki dan nam želi reći da možemo bolje i da mu možemo biti bliže. Ne posustajmo već se utjecimo Mariji, majci svećenika, da nam u tome pomogne“, istaknuo je nadbiskup. Pozvao je svećenike da se troše za služenje drugima i ne dozvole sebi da, kada uđu u starost, budu sačuvani. Zamolio ih je i da mole i rade za nova svećenička zvanja te da svojim životom posvjedoče da je svećeništvo zanosno, a ne unosno. „Neka novo ulje koje ćemo danas posvetiti bude svježina na licu i srcu zaručnice Crkve i u našem svećeničkom života kako bismo mogli zahvalno i zajedno slaviti milost koju nam je Gospodin dao“, zaključio je nadbiskup.

Nakon homilije svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja, a nadbiskup je blagoslovio ulje i posvetio krizmu za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i svetog reda.

Na kraju misnog slavlja, nadbiskup je čestitao svim svećenicima njihov dan, osobito onima koji ove godine slave svoje svećeničke jubileje.