Pogreb don Srećka Franića

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Srećko Franić ispraćen je na posljednji počinak u ponedjeljak, 4. siječnja 2021. u rodnoj župi Uznesenja BDM u Blatu na Cetini u 78. godini života i 53. godini misništva. Sprovodnu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, župnim upraviteljem don Ivanom Vrdoljakom i tridesetak svećenika, a uz sudjelovanje obitelji, prijatelja, redovnica, mještana rodne župe i župa u kojima je vršio svoju svećeničku službu: Nova Sela n/C, Otrić-Struge, Vojnić-Gardun, Poljica Imotska, Ruda i Cista Provo.

"Opraštamo se od don Srećka s vjerom i nadom te zahvalnošću Bogu i njemu", kazao je nadbiskup Barišić te je izrazio ljudsku i kršćansku sućut svima, a posebno obitelji pokojnika i vjernicima čije je živote dotakao don Srećko. Kao uvod u pokornički čin pročitao je don Srećkove riječi iz oporuke: "Molim za oproštenje sve s kojima sam se susretao ako sam ih s čime uvrijedio ili sablaznio. Ja sa svoje strane svima koji su me na bilo koji način povrijedili od srca opraštam. Molim Gospodina da im i on oprosti. Nek' je blagoslovljen Bog Isus Krist, njegova Majka Marija koji su me u životu uvijek pratili i sve mi opraštali što sam u svojoj slabosti mišlju, riječju, djelom i propustom griješio protiv Boga i ljudi."

U homiliji je nadbiskup podsjetio kako je život svakoga od nas obilježen križem, patnjom i boli, ali i čežnjom za puninom života. Ta stvarnost se u nama ispunja ukoliko životnu dinamiku ispunimo Duhom Svetim koji nam pomaže da već ovdje i sada možemo ostvariti svoje dostojanstvo Božjih sinova i kćeri.  "Gospodin u svojoj oporuci kaže da je tu ljubav koju nosi u sebi usadio i dao nama, ali da će je još više razvijati do svoje punine. Uzeo je ljudsko tijelo i našu grešnu narav obogatio svojom ljubavlju. Sv. Pavao u poslanici Rimljanima, također, govori o toj ljubavi, o Duhu ljubavi kojim nas je Otac posinio te nismo više stranci ni robovi nego Božji sinovi i kćeri. Samom Bogu možemo reći: Oče."