Adventska rekolekcija svećenika Katedralnog i konkatedralnog dekanata

U Konkatedrali u Splitu u srijedu 11. studenoga 2020. održana je adventska rekolekcija  svećenika obaju gradskih dekanata. Okupilo se tridesetak župnika i župnih vikara iz 25 splitskih župa. Kako je bilo najavljeno u prethodnom pozivu na susretu je sudjelovao nadbiskup mons. Marin Barišić, nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić.

Rekolekcija je započela u 10 sati klanjanjem pred Presvetim. Pridržavajući se epidemioloških mjera svi nazočni su u sabranosti i šutnji održali polusatno bdijenje pred prisutnim Gospodinom. Taj molitveni dio animirao je župni vikar Konkatedrale don Vladimir Smoljo, iznoseći nekoliko poticajnih misli na temelju evanđeoskog odlomka o deset gubavaca (Lk 17, 11-18) odabranog za taj dan – spomendan sv. Martina Tourskog.

Nakon toga slijedio je dvosatni radni dio u prostoru crkve. Najprije je pastoralni vikar pozdravio sve prisutne, objasnio razloge ovakvog načina susreta i  naveo čitav niz pastoralnih pitanja za vrijeme došašća i Božića na koje će nadbiskup u svome obraćanju i razgovoru sa nazočnim svećenicima dati potrebne upute i pojašnjenja. Nadbiskup Barišić je istaknuo da je koronavirus poremetio naše donose , naš rad i cijeli naš život. Naglasio potrebu da unatoč mjerama ograničenja fizičkih i socijalnih kontakata ostanemo u zajedništvu međusobno i sa svojim vjernicima koji nas sada još više trebaju, da budemo kao svećenici i javne osobe, odgovorni u svojemu ponašanju i djelovanju. Spomenuo je i javljanja nekih vjernika koji se tuže da pojedini svećenici ne poštuju propisane mjere  i ponašaju se neodgovorno te pozvao sve svećenike da budu odgovorni  te da striktno poštuju epidemiološke mjere donesene od Stožera civilne zaštite i preporučene od crkvenih autoriteta. Zato je istaknuo da  sadašnjim okolnostima ugroze pandemijom treba prilagoditi i sva naša pastoralna djelovanja, primjerice da se u  misnim slavljima poštuje upute, da ona budu bez pjevanja i da kraće traju

Zatim se prešlo na konkretna pastoralna pitanja. Što se tiče slavljenja misa zornica, zaključak je da se one trebaju  i mogu slaviti poštujući pritom sve predviđene mjere. S obzirom na čitanje Jutarnje na početku zornica rečeno je da vjernici Jutarnju ne mogu čitati kao  do sada već da se ona ispusti, odnosno da se tekst gdje je to moguće projicira  na video zid ili da čita samo dvoje čitača s ambona. Generalni vikar je u svom obraćanju pozvao sve svećenike da budemo uviđavni i strpljivi, a ne oholi i samovoljni. Nabrojio je  pet temeljnih epidemioloških mjera koje svi trebaju poštivati (nošenje maski, držanje razmaka, dezinfekcija ruku i prostora, pričest na ruku, bez pjevanja) pa se poštivanju tih nužnih i jednostavnih mjera trebaju prilagoditi i način blagoslova obitelji ( gdje ima više mogućnosti), i ispovjedna praksa i priprema za sakramente (prvopričesnici i krizmanici) odnosno župni vjeronauk.

S obzirom na božićnu ispovijed  nadbiskup je istaknuo kako ne bi bilo dobro da se ona ispušta ili da se vjernici odvikavaju od sakramenta pomirenja. Naravno da nije moguće kao do sada  bez održavanja razmaka i nošenja maski u jednom danu organizirati ispovijed vjernika. Neka se umjesto toga u dekanatima izrade rasporedi ispovijedi za pojedine župe, vrijeme ispovijedanja u župi treba produžiti na više dana te neka se gdje je to god moguće za ispovijed koriste odvojeni prostori (župne dvorane, sakristija ili drugi prostori).

Za božićni blagoslov obitelji ostaju na snazi upute koje je Ordinarijat dao prijašnjih godina, no sada se valja pridržavati i epidemioloških mjera. Posjet i blagoslov obitelji važan je pastoralni sastavni dio adventskog i božićnog vremena i ne treba ga ispuštati. No zbog pandemije nije ga moguće obavljati na dosadašnji način obilazeći s ministrantima vjernike po župi. Zato su pojedini župnici zahtijevali da se s obzirom na blagoslov obitelji donese zajednički stav koji će vrijediti za sve župnike u Splitu i da se opomenu neposlušnici. Istina je da postoje značajne razlike između pojedinih župa kako s obzirom na veličinu i sastav župne zajednice, na ekipiranost pastoralnih djelatnika i načine rada pa prema tome treba ostaviti i mogućnost različitog pristupa ovom pitanju. No nadbiskup je preporučio da župnici ne idu po stanovima vjernika nego prema rasporedu u određene dane pozovu vjernike iz pojedinih ulica u župnu crkvu  s njima slave euharistiju, podijele im kalendare i preklopnicu s molitvama  ( koju će tiskati nadbiskupija) te ih upute da sami izmole blagoslovnu molitvu i blagoslove svoju obitelj i prostor stanovanja.

Što se tiče pripreme za sakramente prvopričesnika i krizmanika te župnog vjeronauka rečeno je da se u vjeronaučnim poukama treba pridržavati svih epidemioloških mjera koja važe za održavanje nastave u školi. Iduće godine će se sigurno održati podjela sakramenta Potvrde. Župnici su trebali do kraja prošlog mjeseca dostaviti broj obiju skupina krizmanika iz svoje župe i navesti željeni datum toga slavlja. U tijeku je izrada rasporeda krizmi za iduću godinu  Budući da je broj krizmanika dvostruko veći jer ove godine nije bilo krizme, trebat će neke stvari dogovarati u hodu. 

Na kraju se svećenicima obratio i nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša. On je iznio svoja iskustva u organiziranju prve pričesti i krizme u ovoj godini u Porečkoj i pulskoj biskupiji i naglasio da je u tim stvarima  potrebno usko surađivati sa Stožerom civilne zaštite kako bismo izbjegli krive postupke i da ne bismo davali loš primjer drugima. Susret je završio zajedničkim objedom što ga je za sudionike rekolekcije pripremio konktedralni dekan don Radojko Vidović.

Zbog pandemije ove godine nije bilo moguće organizirati zajednički predbožićni susret svih svećenika u Vepricu kao što se to običavalo. Umjesto toga imajući u vidu važnost zajedničkih svećeničkih susreta, razgovora i ohrabrenja u ovim izvanrednim okolnostima rekolekcije će se, kao i današnja, održavati s manjim brojem sudionika srijedom i četvrtkom po dekanatima. (NA Ančić)