Proslava 25. obljetnice misništva u Vidu

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u četvrtak 25. lipnja u Župi Gospe Snježne u Vidu, euharistijsko slavlje povodom proslave 25. obljetnice misništva don Milivoja Čale, don Marija Matkovića, don Branimira Projića, don Nevena Vukovića i svećenika Varaždinske biskupije don Daroslava Benjaka. Na misi su pjevali pučki pjevači i župni zbor.

Čestitavši jubilejcima 25. obljetnicu misništva, nadbiskup Barišić je istaknuo „da je vrijeme njihovog ređenja bilo izazovno za našu Domovinu kojoj je zbog ratnih okolnosti trebala moralna i duhovna obnova“. „Jedan od važnijih događaja u tom vremenu bilo je svećeničko ređenje naših današnjih slavljenika koje je održano 25. lipnja 1995. godine u Splitu. Tada je, uz braću franjevce, ukupno zaređeno deset svećenika. Njihovo djelovanje u različitim župama obogatilo je našu domovinsku Crkvu“, nastavio je.

Naglasio je i „da je proslava ovoga jubileja ujedno proslava događaja koji zahvaća živote svih vjernika“, dodavši: „Svjesni smo velike važnosti koju svećenik ima u životu župne zajednice te zbog toga trebamo Bogu zahvaljivati na daru svećeništva. Također, potrebno je moliti za nova duhovna zvanja“.

Osvrćući se na liturgijsko čitanje iz Druge knjige o Kraljevima, mons. Barišić je ustvrdio: „Južno Kraljevstvo propada zbog moralne i duhovne bijede koja je opasnija od materijalne neimaštine. Narod nije živio po Božjoj volji. Štovali su različite idole, zaboravljajući Gospodina. Odvedeni su iz svoga kraja, promijenjeno im je ime koje je simbol kulture, tradicije i običaja. Kada zaboravimo Gospodina, dolazi do duhovnog i moralnog poremećaja koji dovodi do gubitka čovjeka i njegova identiteta“.

Govoreći o evanđeoskom tekstu (Mt 7, 21-29), Nadbiskup je poručio „da iza ljudskih riječi trebaju stajati djela“, konstatirajući: „Važno je sadržaj svoga života uskladiti s Božjom voljom. Samo izgovaranje lijepih riječi praznoga srca nije dovoljno. Tako postajemo falsifikatori Božje riječi. Svaka osoba je original te vrhunac svoga života doživljava kroz dijalog s Bogom koji nam omogućuje da Njegovu riječ učinimo utjelovljenom i djelatnom. Otvarajući se Njegovoj riječi postajemo prostor Njegova boravka i kuća građena na stijeni, nadilazeći tako površne fasade suvremenog svijeta“.

Pojasnivši „kako je svaki svećenik i vjernik Božji hram“, mons. Barišić je potaknuo jubilejce na trajno usklađivanje svećeničkog života s Božjom voljom, dodavši: „Svećenici svojom duhovnošću određuju duhovnost cijele zajednice. Gradeći svoj život na odnosu s Kristom, svećenik je sposoban biti duhovni otac svakom župljaninu te brat čovjeku u nevolji“.

„Na današnji dan 1920. godine rođen je fra Ivan Peran, franjevac iz Kaštel Starog. U vojsci je osuđen na smrt strijeljanjem jer su ga tadašnje vlasti lažno optužile za rušenje sistema. Ipak, kasnije mu je presuda promijenjena te je umjesto smrti završio na robiji. Umro je u Splitu 14. rujna 2003. godine. Jedna njegova rečenica glasi: 'Rekao sam tolikim stvarima zbogom da bih bio s Bogom'. Vi ste, dragi jubilejci, tolikim stvarima u životu rekli 'zbogom', kako biste bili 's Bogom', sa svojom braćom i sestrama. Od srca vam želim da i ostatak svog života provedete 's Bogom' kako biste ostali graditelji naše Crkve i Domovine“, zaključio je.

Na kraju misnog slavlja, zahvalu uime jubilejaca izrekao je don Milivoj Čalo. „Oče nadbiskupe, hvala Vam što ste svojim dolaskom uveličali naše slavlje. Vi ste nas kao pomoćni biskup zaredili za đakone 20. studenog 1994. godine. Ovom prilikom želimo zahvaliti i pokojnim nadbiskupima mons. Frani Franiću, koji nas je primio u Nadbiskupsko sjemenište, te mons. Anti Juriću koji nas je zaredio za svećenike. Zahvaljujemo i našim obiteljima te svima koji nas prate na našem svećeničkom putu“, kazao je.

Don Neven Vuković je rođen 1. siječnja 1971. godine u Bisku. Vršio je službu župnog vikara u Omišu te župnika u župama: Otrić – Struge, Donji Dolac i Ravča. Od 2013. godine župnik je u Lokvičićima i Ričicama.

Don Mario Matković je rođen 19. siječnja 1969. godine u Biteliću. Vršio je službu sužupnika u Župi sv. Lovre – Trogir, župnika u Bisku, ekskursora u Kotlenicama te župnika u Okruku. Od 2015. godine župnik je u Žrnovnici.

Don Milivoj Čalo je rođen 4. rujna 1970. godine u Sinju. Vršio je službe u Makarskoj: župni vikar u Župi sv. Marka te sužupnik u Župi Kraljice Mira. Službu župnika vršio je u Gornjem Selu i Podgori. Od 2016. godine župnik je u Vidu.

Don Branimir Projić je rođen 12. siječnja 1969. godine u Rudi. Bio je župni vikar u Trilju, a od 1998. godine kapelan Vojne kapelanije sv. Nikole u Splitu.

Don Daroslav Benjak je svećenik Varaždinske biskupije. Rođen je 1. srpnja 1969. godine te vrši službu župnika u Župi sv. Ferdinanda – Ferdinandovac.