Pogreb fra Petra Vrljička

U subotu, 7. ožujka 2020., u Imotskom, ispraćen je na posljednji počinak fra Petar Vrljičak, svećenik Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, iznenada preminuo u Baškoj Vodi u utorak 3. ožujka u 60. godini života, 41. redovništva i 33. svećeništva.

Misom zadušnicom u crkvi sv. Franje predsjedao je mons. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski, uz koncelebraciju fra Marka Mrše, provincijskog ministra Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, mons. Miroslava Vidovića, generalnog vikara Splitsko - makarske nadbiskupije te još stotinjak svećenika.

Mons. Marin Barišić svoju propovijed započeo je riječima Isusa Krista „Oče hoću da i oni koje si mi dao budu tamo gdje sam ja, da i oni budu sa mnom“, podsjećajući kako Isus u trenutcima agonije ne razmišlja o samom sebi, nego iz čiste ljubavi misli na svoje ljubljeno stvorenje.

Pri koncu euharistije, riječ zahvale uputio je uime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, provincijal, uime kolega fra Ivica Udovičić, mons. Pavao Banić, dekan Makarskog dekanata, gosp. Matko Granić, uime župljana Baške Vode, pokojnikova nećakinja te fra Kristian Stipanović, gvardijan samostana sv. Franje u Imotskom.

Fra Marko Mrše, u svom govoru, istaknuo je kako nas je vijest o fra Petrovoj iznenadnoj smrti zatekla. Između ostalog, o. provincijal je naglasio neke fra Petrove vrline: poslušnost, poniznost, a posebno naglasivši marljivost. Pozvao je prisutne na molitvu za pokojnog fra Petra.

Nakon svete mise, na groblju Gospe od Anđela, uslijedio je sprovodni obred kojeg je predvodio imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, a od fra Petra su se oprostili braća franjevci, franjevački bogoslovi, postulanti, časne sestre te brojni vjernici iz njegove rodne župe i župa u kojima je fra Petar djelovao.

U petak 6. ožujka 2020. u župnoj crkvi u Baškoj Vodi slavljena je sv. misa za pok. župnika fra Petra Vrljička u 11 sati. Crkva je bila prepuna vjernika koji su na taj način iskazali poštovanje te molili za svog iznenada preminulog župnika. Na misi su sudjelovali i fra Petrova majka, braća, sestre i njihova djeca. Sv. misu predvodio je makarski gvardijan fra Stanko Dotur u koncelebraciji s petnaestak svećenika. Prigodnu propovijed i oproštajnu riječ zahvale pok. fra Petru uputio je fra Hrvatin Gabriel Jurišić. Nakon mise izmoljene su molitva odrješenja te su pokojnika prevezli u Imotski. U Imotskom su braća franjevci i nekoliko desetaka vjernika uz rodbinu unijeli pokojnika u crkvu sv. Franje gdje su izmolili Srednji čas za pokojnike te su nakon toga prevezli tijelo u mrtvačnicu.