Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije kod sestara koludrica u Trogiru

U župi sv. Lovre u Trogiru kod sestara koludrica, 8. prosinca 2019. proslavljen je patron sestara koludrica u crkvi sv. Nikole. Svečano misno slavlje predvodio je trogirski dekan i župnik don Vinko Sanader uz suslavlje don Dražena Balića i đakona don Mirka Šakića te uz animaciju mladog katedralnog zbora pod ravnanjem maestra Vinka Buble. Ovom misnom slavlju prethodila je duhovna priprava kroz devetnicu.

U homiliji don Vinko je najprije čestitao sestrama koludricama njihov blagdan te 955. obljetnicu njihovog kontinuiranog djelovanja u Trogiru. Potom je napomenuo da nam je Bog objavio da je on Onaj koji izabire.

„Bog je izabrao nas i zato mi možemo birati Njega. Bog je htio da čovjek postoji i nakon grijeha prvih ljudi. Kako bi Bog ostvario ovaj cilj izabrao je narod pripremajući postupno u njemu rođenje Spasitelja Isusa Krista svog jedinorođenog sina. Božji Sin rođen je u ljudskom obličju od žene BDM-e, koju opet Bog bira i nudi joj Bogomajčinstvo. Bog je izabrao BDM-u već u trenutku njezina začeća kod Joakima i Ane očuvavši je od istočnog grijeha“, rekao je don Vinko u homiliji.

- Zahvalni smo Bogu što je izabrao Mariju. Zahvalni smo Gospi što je prihvatila tu ponudu. Bog s pravom očekuje da i mi prihvatimo biti u Njegovoj službi, da radimo za Njega i u braku, obitelji, u duhovnom staležu, na radnom mjestu - posvuda. Nasuprot tome ljudi se ne ponašaju po Božjem očekivanju - toliki Ga znaju razočarati, poput Adama i Eve i prišli su na stranu đavla, a i tijekom ljudske povijesti to se neprestano ponavlja“, nastavio je.

Božićno vrijeme je milosno vrijeme u kojem nam odjekuje Božji poziv da se odvratimo od raznih idola i grešnih užitaka i da izaberemo Njega - pravoga Boga, onoga koji se objavio u osobi Isusa Krista, koji je naš jedini Spasitelj.

Pri kraju sv. mise pomolio se za redovnička zvanja, posebno za red koludrica kako bi se povećao njihov broj u ovom samostanu te zahvalio svima koji su uveličali ovu svetkovinu.