U Splitu održan tradicionalni godišnji susret bogoslova Slovenske i Hrvatske Provincije franjevaca konventualaca

U Splitu se od 11. do 13. listopada 2019. godine održao susret bogoslova i postulanata između hrvatske Provincije sv. Jeronima i slovenske Provincije sv. Jožefa franjevaca konventualaca na čelu sa ministrima provincijalima fra Josipom Blaževićem i fra Igorom Salmičem kao i magistrima odgajateljima bogoslova i postulanata fra Stjepanom Brčinom, fra Josipom Petonjićem i fra Slavkom Stermšekom.

Prvog dana susreta sudionike je ugostio gvardijan šibenskog samostana i rektor nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić sa ostalom subraćom samostana gdje su se pobliže međusobno upoznali i tjelesno okrijepili. Nakon uvodnih pozdrava uslijedila je sveta misa koju je predslavio fra Igor Salmič u sklopu petog petka velike devetnice pred blagdan svetog Nikole Tavelića.

Drugi dan ovogodišnjeg tradicionalnog susreta odgojitelja i odgajanika započeo je u Splitu u samostanu sv. Frane gdje su sudionike dočekali gvardijan samostana fra Martin te ostala subraća. Bratsko druženje započeli su obilaskom i upoznavanjem bogate povijesti župe sv. Stjepana pod borovima gdje je ujedno i fra Josip Blažević predslavio misno slavlje na kojem su sudjelovali svi sudionici susreta i pokoji župljani. Poslije mise uslijedio je bratski ručak i druženje uz igru “na balote” gdje nije nedostajalo razgovora i smijeh.

Potom su se uputili prema Sinju gdje su posjetili predivnu crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske kao i muzej Sinjske alke gdje su se upoznali sa bogatom poviješću i ljepotom tradicije cetinskog kraja.

Nakon bogatog i prelijepog programa kojeg su organizirala braća franjevci, sudionici su se vratili u samostan sv. Frane gdje su se odmorili i okrijepili te nastavili druženje. Blagoslovljen susret uvelike su obogatile predivne i za mlade poticajne homilije provincijala, kao i bratska druženja u kojima su se pobliže upoznali te razmijenili dosadašnja iskustva i tradicionalne košare prepune darova.