Duhovne vježbe mlađih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije na Blidinju

Ovogodišnje duhovne vježbe mlađih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održane su u Franjevačkom samostanu Kuća Molitve u Masnoj Luci (Blidinje) od 26. do 29. kolovoza 2019. Okupilo se petnaestak svećenika među kojima i dvojica Dubrovačke biskupije. Drugog dana nam se pridružio nadbiskup mons. Marin Barišić i njegov tajnik. Voditelj je bio o. Mijo Nikić, DI (Zagreb).

Naš domaćin fra Petar Krasić gostoljubivo nas je dočekao i učinio sve da nam ovi dani sabranosti i duhovnog iskustva s Gospodinom u prekrasnom gorskom ozračju i miru na više od tisuću i dvije stotine metara visine budu korisni i plodni za dušu i tijelo. Za ove duhovne vježbe voditelj p. Mijo je uzeo geslo iz Ivanova Evanđelja: Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. U tri dana razmišljanja, molitve i sabranosti održao je šest predavanja u kojima je ponudio izbor tema koje smo obrađivali kako bismo bolje upoznali sebe, svoje poslanje i dostojanstvo te se u slobodi srca prepustili Gospodinu da nas vodi, učvršćuje i jača u našemu svećeničkom poslanju. Osim teoloških i duhovnih poticaja odabrane teme su uključivale i važne psihološke spoznaje te osvjetljivale različite dimenzije naše osobnosti kako bismo se u svakidašnjem životu i međusobnim odnosima lakše snalazili i razborito postupali. Počeli smo razmišljanjem  o slobodi duše koja se bezrezervno predaje Bogu, nastavili razmatranjem o poznavanju različitih dimenzija naše ljudske osobe, zatim o vjeri i Kristu - Dobrom pastiru, eshatološkim stvarnostima (grijehu, smrti, susretu s Bogom i potrebi pomirenja), ustrajnostima u kušnjama te jačanju našega idealnog Ja. Tijekom homilija u misnim slavljima voditelj je istaknuo potrebu molitve, obraćenja i njegovanja svakidašnjeg familiranog odnosa s Bogom da bismo ostali u Kristu i on u nam donio obilat plod. Jedne večeri smo održali pobožnost klanjanja pred Presvetim razmatrajući sedam Isusovih riječi s Križa, a druge večeri je p. Mijo progovorio o nekim zanimljivim aspektima odnosa duhovnosti i psihologije.

Osim zajedničkih točaka molitve, misnog slavlja i razmatranja sudionici su u slobodnom vremenu mogli pješačiti putovima kroz šumske obronke Čvrsnice oko Samostana i uživati u prekrasnom gorskom krajoliku Blidinja. Šteta što se tek manji broj mlađih svećenika odazvao pozivu na duhovne vježbe u ovom lijepom kutku mira i tišine.