Četvorica svećenika u Blatu na Cetini proslavili 40 godina misništva

Na inicijativu upravitelja župe Blato na Cetini don Ivana Vrdoljaka, u župnoj crkvi Gospe Karmelske služena je misa zadušnica za pokojnog don Josipa Babaića, svećenika podrijetlom iz Blata. Oko oltara u blatskoj crkvi okupilo se osam svećenika od kojih su četvorica pokojnikovi školski kolege.

Upravo ta četvorica don Anđelko Kaćunko, don Ljubo Pavić, don Ivan Vrdoljak i don Pavao Pavić, proslavili su četrdeset godina misništva. Vrijednom jubileju zajedno sa slavljenicima, nazočili su don Matko Džaja, don Miljenko Babaić, otac Martin Habursky iz Ukrajine i poljički dekan don Špiro Čikeš u ulozi propovjednika.

U svojoj homiliji don Špiro je naglasak stavio na zajedništvo i njegovu izgradnju. Ono znači vjerovati i nadati se, jedni s drugima podnositi i zlo i dobro i biti jedni drugima uvijek pri ruci. Koliko je to važno tek vidimo kada izgubimo jednoga od nas. Zato nije potrebno družiti se samo za velike obljetnice, nego u svakoj prilici kada god možete - istaknuo je poljički dekan don Špiro Čikeš.

Bila je to prilika da se evociraju uspomene na studenske dane i one lijepe, a i ružne. Na bauštelu u Njemačkoj na kojoj su nekolicina slavljenika radili, a gdje je "zanat pekao" i pokojni don Josip. Svećenici slavljenici koriste svaku priliku za druženje i susrete. Iako su rasuti po raznim župama, moglo se čuti, da će nastaviti druženje u zajedništvu i kako je kazao don Špiro, biti oslonac jedni drugima i ubuduće. Osim već spomenute četvorke sa četrdeset godina dušebrižničkog djelovanja, slavljenicima se pridružio i don Matko Džaja koji slavi 30 godina svog svećeništva.

Svećenik je po navještanju Evanđelja Božji glasnik jer on ne propovijeda svoju istinu već Božju, stoga je i don Anđelko Kaćunko obljetnicu svog svećeničkog djelovanja odlučio proslaviti u svim župama u kojima je do sada služio.

- Svećeničko zvanje, kolikogod je lijepo i časno te od Boga povjereno, ipak nije bez teškoća. Smisao svećeničkog života živjeti je za crkvu. Dokle se bude sveta misa služila na zemlji, dotle ima nade za rod ljudski. Nitko na svijetu, osim svećenika, redovnika i redovnica ne posvećuje tako svoj život Bogu i ljudima. Ono traži punu vjernost Kristu i trajno jedinstvo s njim - istaknuo je don Anđelko Kaćunko, najavljujući trodnevnicu u čast Male Gospe u Solinu, gdje će predvoditi misno slavlje.