Don Danijel Guć proslavio zlatomisnički jubilej

Na spomendan sv. Ane 26. srpnja 2019. koja se u Cisti Velikoj slavi kao suzaštitnica župe, župnik don Danijel Guć (r. 1.1. 1942.) proslavio je pedesetu godišnjicu svoga svećeničkog ređenja i svoje župničke službe. Brojni župljani Ciste Velike i Dobranja, rodbina i prijatelji došli su na  svečano misno slavlje koje je u župnoj crkvi sv. Jakova  s početkom 10,30 sati predvodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić. U koncelebraciji su sa slavljenikom i njegovim kolegom također zlatomisnikom don Antom Delićem župnikom Srinjina bili svećenici: don Ivan Ćubelić, župnik Dugopolja, fra Zoran Kutleša, definitor i ž. vikar iz Imotskog, fra Jakov Udovičić, župnik  Vinjana, don Srećko Franić,   župnik Cista Prova i don Milidrag Janjić (Kotor). Ostali kolege susjedni župnici bili su na raspolaganju za sakrament ispovijedi: don Nedjeljko Ribičić, fra Dinko Bošnjak i fra Zoran Jonjić.

Liturgijsko slavlje svetih otajstava skladnim pjevanjem uzveličao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem č. s. Vlaste.  Predvoditelj mons. Janjić se u svojoj propovijedi najprije prisjetio generacije  ređenika iz godine 1969. koji su u ono vrijeme na KBF-u u Zagrebu završavali svoj studij  i u tamošnjoj bogosloviji i spremali se za svećeništvo. Među njima su bila povrh dvojice naših slavljenika i dvojica biskupa: već spomenuti biskup Ilija Janjić i varaždinski biskup mons. Josip Mrzjak. Propovjednik je između ostalog osobito istaknuo kako je za svećenika važno kroz sve životne situacije i iskušenja ostati do kraja vjeran  Kristu Gospodinu koji ga je pozvao u svoju službu te naviještati i svjedočiti njegovo evanđelje i Božju ljubav povjerenim vjernicima. Hvala Bogu na njegovu daru i na svoj pomoći  i milosti da je naš slavljenik u tome ustrajao.

Na kraju misnog slavlja i sam se don Danijel obratio svima prisutnima. Zahvalio je ponajprije Dobrom Bogu koji ga je dozvao u postojanje i na daru svećeničkog poziva te vjernosti da je u tome ustrajao. Riječ zahvale uputio je predvoditelju mise te svim župljanima koji su  u velikom broju došli da zajedno sa svojim župnikom slave Boga  i zahvale za sve primljene darove tijekom pedeset godina njegova svećeništva. Prisjetio se s velikom zahvalnošću osobito svojih roditelja, koji su mu ne samo dali život nego ga i brigom i ljubavlju tako odgajali da se u njemu probudi duhovno zvanje. Veliku zahvalnost duguje cijeloj svojoj obitelji, braći i sestrama koji su mu bili trajni oslonac i potpora  te ga ljubavlju i molitvama prtili na svećeničkom putu. Ukratko je ocrtao svoj životni put izobrazbe i duhovne formacije. Budući da su onih godina komunističke vlasti zatvorile Splitsko sjemenište i Bogosloviju, don Dane je  gimnaziju završio u Dječakom sjemeništu u Zagrebu a potom  i studij teologije na tamošnjem fakultetu.  Za svoju mladu misu uzeo je geslo: Boga ljubiti i hrvatskom narodu služiti. Poslije svećeničkog ređenja župničku službu je vršio najprije kratko u Zagvozdu, zatim u Medovu Docu, Grabovcu te na kraju u Cisti Velikoj. Posljednjih osam godina  posluživao je i župu Dobranje. U svim župama gdje je djelovao, napose u  ondašnjim teškim okolnostima, uz velike napore i umijeća gradio je i  obnavljao crkve i kapele, uređivao crkvene prostore i sukladno novim potrebama modernizirao pastoralne sadržaje. Svoju duhovnu ostavštinu sažeo je i izrekao sljedećim riječima: “Cijelim svojim životom sam vam svjedočio da je Isus živ i prisutan u zajedničkoj molitvi, u svojoj riječi, u Evanđelju i u Euharistiji.” Pozvao je sve župljane da u toj vjeri ustraju.

Nakon misnog slavlja priređen je domjenak na otvorenom gdje su se okupljeni vjernici mogli i tjelesno okrijepiti te osobno čestitati svojemu župniku. Za užu rodbinu, kolege svećenike i suradnike  u vjeronaučnoj dvorani je  pripremljen svečani ručak tijekom kojega je pročitana čestitka s. M. Terezije Pervan, provincijalke Sestara služavki Malog Isusa. S. Terezija čestita zlatomisnički jubilej  i iskreno zahvaljuje don Danijelu za svestranu i plodnu pastoralnu suradnju s njezinim sestrama koje u župi Cista Velika djeluju više desetljeća na dobro Božjeg naroda.

Od četvorice dijecezanskih svećenika koji su na sv. Petra 1969. zaređeni u Splitu, dvojica više nisu među nama: don Ante Šipić (+2007.) i don Tomislav Brečić (+ 2015.). Don Mirko Grgat je također te godine zaređen kao član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Tijekom djelovanja u misijama (Ruanda)  prešao je u dijecezanske  svećenike a sada živi u Svećeničkom domu u Splitu