Ministrantsko ljeto 2019.

Ministranti iz cijele nadbiskupije okupili su se i ove godine na Ministrantskom ljetu 2019. u Vepricu, kojeg već tradicionalno organizra Ured za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije, na čelu s don Jurom Bjelišem. Susret je počeo u ponedjeljak 1. srpnja, a završen je u četvrtak 4. srpnja. Okupilo se oko 40 ministranata iz 8 župa.

Program je počeo s ručkom u svetištu, a nastavljen je na plaži u blizini Veprica. Nakon kupanja i igara na moru, ministranti su se vratili u svetište kako bi se pridružili 45 misionara na sv. misi, susretu i večeri. Bila je to ugodna večer u kojoj su misionari oduševili ministrante svojim svjedočanstvima.

Drugi dan ministranti su počeli sa sv. misom i doručkom. Uslijedio je rad po skupinama gdje su ministranti s animatorima razgovarali na temu „Svetost i sveci hrvatskog naroda“, što je ujedno bila i tema kviza znanja u kojem su se natjecali. Poslije ručka, opet su išli na kupanje i igre na moru. U večernjem dijelu programa ministranti su sudjelovali na redovitoj molitvi krunice pred špiljom, a potom su u velikoj dvorani odigrali nekoliko zabavnih igara te kviz znanja – u vidu pisang testa. U tom dijelu natjecanja najbolji su bili ministranti iz župe sv. Andrije – Sućidar.

Treći dan ministranti su išli na Veliko brdo, gdje su doručkovali ispred župne crkve, do napuštenog sela Žlib. Ondje su slavili sv. misu, ručali te odigrali nekoliko igara. Svaka igra je bodovana i na taj način su prikupljali bodove za župu. Poslijepodne su prevezeni na more gdje su na nogometnom terenu uz plažu odigrali nogometni turnir u dvije generacjske skupine. Nakon kratkog kupanja uputili su se na večeru u svetište. Večer je prošla u zabavnom tonu uz razne igre i prilagođenu inačicu popularnog TV showa „Volim Hrvatsku“.

Četvrti, zadnji dan, počeli su također sa sv. misom i doručkom. U blagovalištu su najbolji ministranti iz župe odigrali igru „Memory“, a potom su se svi spustili u veliku dvoranu na objavu rezultata kviza i ostalih natjecanja.

Fotografije: Duje Gale

U nogometu su najbolji bili ministranti sa Sućidra u kategoriji starijih, a iz K. Gomilice u kategoriji mlađih. Balote su najbolje valjali stariji ministranti iz Varoša i mlađi sa Sućidra. U pikadu su najbolji bili ministranti sa Sućidra za mlađe i s Kamena za starije. Najbolji mlađi plivači bili su Varošani, a u starijoj grupi ministranti s Kamena. U obaranju s grede sudjelovali su samo mlađi i tu su najbolji bili ministranti iz K. Gomilice, a konop su potezali samo stariji i tu su pobjedu odnijeli udruženim snagama ministranti iz Vida i Konkatedrale. Od natjecateljskih igrara još se igralo i pobjedu su odnijeli: „Loptice u mreži“- župa Kamen, „Jakove, gdje si?“- K. Gomilica, „Dovrši slog“- Kamen, „Zapamti moj pokret“- K. Gomilica, „Vijača“- Vid. Bodovala su se prva tri osvojena mjesta a ukupnu pobjedu odnijela je župa Kaštel Gomilica, drugoplasirani su bili ministranti sa Sućidra, dok su treće mjesto osvojili ministranti s Kamena.

Nakon objave rezultata, ministranti su imali priliku postaviti pitanja o stvarima koje ih muče u svakodnevnom životu, o Crkvi, svećenicima i problemima na koje nailaze kao ministranti. Pitanja su spremno dočekali don Jure i otac Zlatko Pletikosić s Kamena. Na kraju je don Jure Bjeliš pozvao ministrante da se i dogodine vrate u Vepric na novo Ministrantsko ljeto.