potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Završni susret župnika Poljičkog dekanata

Nakon pastirskog pohoda župama Poljičkog dekanata, što ga je nadbiskup Marin Barišić obavio u korizmi ove 2018. godine, uslijedio je zajednički susret sa svim župnicima i osvrt na vjerski i crkveni život u tom dekanatu. Susret je održan u Kostanjama, u srijedu 28. studenoga, a domaćin je bio novoimenovani dekan i konstanjski župnik don Špiro Čikeš. Don Špiro je na toj dužnosti naslijedio don Vladu Đuderiju koji je prošloga ljeta otišao u mirovinu.

Od župnika Poljičkog dekanata okupilo se njih 14, dok su trojica nedostajala, zbog bolesti ili neodgodivih obveza. S Nadbiskupom je došao njegov tajnik don Gabrijel Kamber i pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić. Nakon zajedničke molitve Srednjeg časa Nadbiskup je pozdravio sve nazočne i prisjetio se nedavnog pohoda tim župama te dobrog odziva vjernika u okviru pastoralne vizitacije. Prije dolaska nadbiskupa u pastirski pohod, župnike obično posjete generalni ili pastoralni vikar i zajedno s njima popune Izvješće uz pastirski pohod. Većinu župa u Poljičkom dekanatu je obišao pastoralni vikar pa se on na početku susreta osvrnuo na vjersko stanje tih župa i u kratkim crtama iznio neka svoja zapažanja s obzirom na pastoralni rad, specifičnosti župnih zajednica, stanje crkvenih objekata, te na neka pitanja i potrebe s kojima se susreću pojedini župnici.

U Poljičkom dekanatu, koji broji 19 župa, živi oko 29.000 vjernika. O njima se brine 17 svećenika župnika. Postoji značajna razlika s obzirom na veličinu pojedinih župnih zajednica u dekanatu. Župa Podstrana primjerice ima ca. 6.000 vjernika, Strožanac 5.500, Priko-Omiš i Jesenice po 3.000 te Dugi Rat 2.800. Tih pet župa danas čine više od dvije trećine Poljičkog dekanata, dok je u nekim drugim župama svega po nekoliko stotina vjernika poput župa Podgrađe, Zvečanje, Donji Dolac, Sitno Donje. Šest primorskih župa Donjih Poljica imaju i drukčije pastoralne zahtjeve i probleme od onih u Srednjim ili Gornjim Poljicima.

pppd2

U dogledno će vrijeme očito doći do spajanja malih župa, dok će one velike trebati dobiti župne pomoćnike. Pastoralni vikar je nadalje spomenuo i pitanje prakse kod sprovoda onih koji se pokapaju u rodnim župama odakle su nekoć odselili, zatim je iznio potrebe vezane uz obnovu nekih crkvenih prostora (župnih kuća i vjeronaučnih dvorana). Istaknuo je između ostalog važnost župnih Caritasa kao organizirane brige za potrebite.

Nakon toga su svi nazočni župnici po redu ukratko iznosili svoje viđenje pastoralnog rada i crkvenog života u njima povjerenim župnim zajednicama. To su bila živa svjedočenja svećenika o njihovoj svagdašnjoj službi i zauzetosti ponajprije oko misnih slavlja u župama i oko vjeronauka djece i mladih. U dušobrižničkoj skrbi za vjernike prisutne su brojne brige i potrebe, ali i problemi na koje nailaze te pitanja koja ih kao odgovorne zaokupljaju. Nisu prešutjeli ni specifične pojave u priobalnim župama dekanata koje se bave turizmom.

U ta pojedinačna izvješća uključivali su se i drugi sugovornici sa svojim iskustvima i sugestijama. Nadbiskup je animirao i usmjeravao razgovor, potičući uvijek na pastoralnu razboritost s obzirom na neke dvojbe i na odgovornost Kristovih službenika. Preporučio je da budu osjetljivi i širokogrudni u svojemu svećeničkom djelovanju. Naglasio je da njeguju urednost u bogoslužju i ne prestaju se redovito i dostatno pripremati za slavlje liturgijskih čina te istaknuo važnost animiranja suradnika koji će pomagati u pastoralnim aktivnostima. Na kraju je svima zahvalio na požrtvovnom župničkom radu. Sudionici završenog susreta su dobili za svoje župne urede po jedan primjerak Zbornika priređenog u čast srebrnog biskupskog jubileja nadbiskupa Marina Barišića. Susret je završio zajedničkim objedom.