Đakonsko ređenje u Splitu

Predvodeći euharistijsko slavlje u prepunoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra u Splitu u nedjelju, 28. listopada 2018., splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zaredio je za đakone trinaest bogoslova - osmoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Peru Badrova, Domagoja Durdova, Juru Lovrinčevića, Andreja Marića, Dina Prkuta, Vladimira Smolju, Josipa Ulića i Ivana Zovka; četvoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Ivana Grubišića, Darija Sinkovića, Marka Đereka i Kristiana Radasa; te Nikolu Grizelja na naslov Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa.

U slavlju su sudjelovali brojni svećenici na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, zamjenikom provincijala Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa o. Zvonkom Martićem, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem te rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jurom Bjelišem i magistrom bogoslova u Franjevačkom klerikatu fra Ivicom Jurićem koji su zajamčili da su kandidati prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu.

Nadbiskup Barišić je na samom početku pozdravio braću svećenike, odgojitelje i profesore, župnike rodnih župa ređenika i župa gdje su vršili đakonski praktikum, bogoslove, sjemeništarce i časne sestre, a posebno roditelje, obitelj i prijatelje ređenika, kao i sav vjernički puk. U prigodnoj homiliji osvrnuo se na evanđelje u kojemu Isus ozdravlja slijepca Bartimeja kazavši kako se svatko može prepoznati u tom događaju. „Mnogi su ga ušutkivali kao što su možda ušutkivali vaše i tolika svjedočanstva vjere u današnjem društvu. No Isus ga zovne imenom i ozdravi. Bartimej zapravo i nije bio slijep. On je jasno vidio srcem i očima vjere. Čuvši Isusov poziv u svom životu odbacio je sa sebe ogrtač u kojem je sakupljao sitniš, prihvatio dar života i krenuo za njim“, istaknuo je i nadodao kako svi imamo svoj ogrtač života kojeg trebamo odbaciti da bi mogli ozdraviti od vlastite sljepoće i prepoznati put kojim trebamo krenuti. „Dragi kandidati za đakonat, Crkva vas izabire kao poslužitelje kod oltara, poslužitelje Božje riječi i poslužitelje braći i sestrama. Ugledajte se na Isusa Krsta koji je đakon našega života, poslužitelj čovjeka u nevoljama. Ne dozvolite da vam se dogodi da ne vidimo i ne čujemo Bartimeje pokraj puta, ali i da degradiramo čovjeka u njegovu dostojanstvu i tako stvaramo Bartimeje“. Zaželio im je da snagu za poslanje u koje su zakoračili pronalaze u euharistiji te da njihov život bude određen Kristovom ljubavlju i blizinom čovjeka.

Nakon homilije nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.

Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio provincijal fra Joško Kodžoman koji je zahvalio svima koji su đakone ih pratili na životnom i duhovnom putu. Đakonima je kazao da su bogatstvo Crkve te ponos i radost čitavog naroda. „Od danas vas Crkva šalje da u Kristovo ime donosite plodove Duha, prije svega mir i ljubav. Mi ćemo vas i dalje pratiti svojim molitvama. Kroz molitvu i vi ostanite povezani s našom duhovnom majkom Marijom i s Gospodinom koji vas je pozvao u ovu službu i koji će vam dati snage da nadvladate sva iskušenja“.

Misno slavlje, koje je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor, završeno je himnom „Tebe, Boga hvalimo“ i nadbiskupskim blagoslovom. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.

Don Pero Badrov, sin pok. Tome i Mire r. Jandrijević, rođen je 11. travnja 1985. u Splitu, župa Bezgrešnog Začeća BDM, K. Štafilić. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Mihovila ark. Omiš.

Don Domagoj Durdov, sin je Ivice i Željke r. Prančević, rođen 3. srpnja 1988. u Splitu, župa Materinstvo BDM, Brda, Split. Na pastoralnom praktikumu je ovdje u župi sv. Petra Apostola, konkatedrala.

Don Jure Lovrinčević, sin Ivana i Ružice r. Šuta, rođen je 24. lipnja 1994. u Splitu, župa Prečistog Srca Marijina, Škrape, Split. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Lovre, Trogir.

Don Andrej Marić, sin je Ante i Mirjane r. Kruljac, rođen 18. rujna 1982. u Splitu, župa sv. Spasa Mejaši. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Marka ev., Makarska.

Don Dino Prkut, sin Milana i Antonije r. Mihetić, rođen je 8. kolovoza 1994. u Bad Mergentheimu u Njemačkoj, župa sv. Petra konkatedrala. Na pastoralnom praktikumu je u župi Gospe od Otoka, Solin.

Don Vladimir Smoljo, sin je Ivice i Mladenke r. Križan, rođen 24. prosinca 1994. u Splitu, župa sv. Petra ap. Kaštel Novi. Na pastoralnom praktikumu je u župi Materinstva BDM, Brda.

Don Josip Ulić, sin pok. Zdravka i Mire r. Maretić, rođen je 19. veljače 1992. u Splitu, župa Porođenja BDM Tugare. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Nikole, Metković.

Don Ivan Zovko, sin je Mate i Divne r. Perkušić, rođen 16. ožujka 1994. u Splitu, župa sv. Spasa- Mejaši, Split. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Josipa, Mertojak.

Fra Marko Đerek, sin Gordana i Natalije r. Šelenić, rođen je 29. prosinca 1990. u Splitu, župa Sv. Križ, Varoš. Praktikum će vršiti u Šibeniku u župi sv. Ante na Šubićevcu.

Fra Ivan Grubišić, sin je pok Ante i Anke r. Pavić, rođen 8. rujna 1993. u Sinju, župa sv. Mihovila, Trilj. Praktikum će vršiti u Splitu u župi Gospe od Zdravlja.

Fra Kristian Radas, sin Ivana i Ane r. Bilušić, rođen je 2.travnja 1992. u Šibeniku, župa Našašće sv. Križa, Vodice . Praktikum će vršiti u župi sv. Ante u Kninu.

Fra Darijo Sinković, sin je Žarka i Gordane r. Prodić, rođen 1. veljače 1993. u Makarskoj, župa sv. Mihovila, Gradac na moru. Praktikum će vršiti u župi sv. Ilije u Metkoviću.

Br. Nikola od sv. Obitelji i Male Terezije Grizelj, sin Marijana i Božice r. Ercegovac, rođen je 15. prosinca 1985. u Kijevu, župa sv. Mihovila.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 21. svibnja kako je papa Franjo mons. Antu Jozića imenovao apostolskim nuncijem ...
Na Uskrsni ponedjeljak, dana 13. travnja 2020. godine, ispraćen je na posljednji počinak don Petar Dukić, svećenik ...
Više od 130 svećenika i 7 đakona Splitsko-makarske nadbiskupije okupilo se, u srijedu 11. ožujka, na korizmenoj ...
U subotu, 7. ožujka 2020., u Imotskom, ispraćen je na posljednji počinak fra Petar Vrljičak, svećenik Franjevačke ...
U srijedu 19. veljače održan je redoviti susret svećenika Trogirskog dekanata. Susret je započeo klanjanjem pred ...
„Starac Šimun nas u Hramu upozorava na potrebu čežnje i oduševljenja. Pozvani smo vratiti se u vrijeme u kojem smo prvi ...
Papa Franjo primio je danas 22. siječnja u privatnu audijenciju izabranog naslovnog nadbiskupa Cisse, apostolskog ...
Nova emisija Laudato televizije „Sjemenište danas“ prvi puta na male ekrane donosi pojedinosti iz života sjemeništa u ...