Đakonsko ređenje u Splitu

Predvodeći euharistijsko slavlje u prepunoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra u Splitu u nedjelju, 28. listopada 2018., splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zaredio je za đakone trinaest bogoslova - osmoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Peru Badrova, Domagoja Durdova, Juru Lovrinčevića, Andreja Marića, Dina Prkuta, Vladimira Smolju, Josipa Ulića i Ivana Zovka; četvoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Ivana Grubišića, Darija Sinkovića, Marka Đereka i Kristiana Radasa; te Nikolu Grizelja na naslov Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa.

U slavlju su sudjelovali brojni svećenici na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, zamjenikom provincijala Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa o. Zvonkom Martićem, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem te rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jurom Bjelišem i magistrom bogoslova u Franjevačkom klerikatu fra Ivicom Jurićem koji su zajamčili da su kandidati prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu.

Nadbiskup Barišić je na samom početku pozdravio braću svećenike, odgojitelje i profesore, župnike rodnih župa ređenika i župa gdje su vršili đakonski praktikum, bogoslove, sjemeništarce i časne sestre, a posebno roditelje, obitelj i prijatelje ređenika, kao i sav vjernički puk. U prigodnoj homiliji osvrnuo se na evanđelje u kojemu Isus ozdravlja slijepca Bartimeja kazavši kako se svatko može prepoznati u tom događaju. „Mnogi su ga ušutkivali kao što su možda ušutkivali vaše i tolika svjedočanstva vjere u današnjem društvu. No Isus ga zovne imenom i ozdravi. Bartimej zapravo i nije bio slijep. On je jasno vidio srcem i očima vjere. Čuvši Isusov poziv u svom životu odbacio je sa sebe ogrtač u kojem je sakupljao sitniš, prihvatio dar života i krenuo za njim“, istaknuo je i nadodao kako svi imamo svoj ogrtač života kojeg trebamo odbaciti da bi mogli ozdraviti od vlastite sljepoće i prepoznati put kojim trebamo krenuti. „Dragi kandidati za đakonat, Crkva vas izabire kao poslužitelje kod oltara, poslužitelje Božje riječi i poslužitelje braći i sestrama. Ugledajte se na Isusa Krsta koji je đakon našega života, poslužitelj čovjeka u nevoljama. Ne dozvolite da vam se dogodi da ne vidimo i ne čujemo Bartimeje pokraj puta, ali i da degradiramo čovjeka u njegovu dostojanstvu i tako stvaramo Bartimeje“. Zaželio im je da snagu za poslanje u koje su zakoračili pronalaze u euharistiji te da njihov život bude određen Kristovom ljubavlju i blizinom čovjeka.

Nakon homilije nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.

Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio provincijal fra Joško Kodžoman koji je zahvalio svima koji su đakone ih pratili na životnom i duhovnom putu. Đakonima je kazao da su bogatstvo Crkve te ponos i radost čitavog naroda. „Od danas vas Crkva šalje da u Kristovo ime donosite plodove Duha, prije svega mir i ljubav. Mi ćemo vas i dalje pratiti svojim molitvama. Kroz molitvu i vi ostanite povezani s našom duhovnom majkom Marijom i s Gospodinom koji vas je pozvao u ovu službu i koji će vam dati snage da nadvladate sva iskušenja“.

Misno slavlje, koje je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor, završeno je himnom „Tebe, Boga hvalimo“ i nadbiskupskim blagoslovom. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.

Don Pero Badrov, sin pok. Tome i Mire r. Jandrijević, rođen je 11. travnja 1985. u Splitu, župa Bezgrešnog Začeća BDM, K. Štafilić. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Mihovila ark. Omiš.

Don Domagoj Durdov, sin je Ivice i Željke r. Prančević, rođen 3. srpnja 1988. u Splitu, župa Materinstvo BDM, Brda, Split. Na pastoralnom praktikumu je ovdje u župi sv. Petra Apostola, konkatedrala.

Don Jure Lovrinčević, sin Ivana i Ružice r. Šuta, rođen je 24. lipnja 1994. u Splitu, župa Prečistog Srca Marijina, Škrape, Split. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Lovre, Trogir.

Don Andrej Marić, sin je Ante i Mirjane r. Kruljac, rođen 18. rujna 1982. u Splitu, župa sv. Spasa Mejaši. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Marka ev., Makarska.

Don Dino Prkut, sin Milana i Antonije r. Mihetić, rođen je 8. kolovoza 1994. u Bad Mergentheimu u Njemačkoj, župa sv. Petra konkatedrala. Na pastoralnom praktikumu je u župi Gospe od Otoka, Solin.

Don Vladimir Smoljo, sin je Ivice i Mladenke r. Križan, rođen 24. prosinca 1994. u Splitu, župa sv. Petra ap. Kaštel Novi. Na pastoralnom praktikumu je u župi Materinstva BDM, Brda.

Don Josip Ulić, sin pok. Zdravka i Mire r. Maretić, rođen je 19. veljače 1992. u Splitu, župa Porođenja BDM Tugare. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Nikole, Metković.

Don Ivan Zovko, sin je Mate i Divne r. Perkušić, rođen 16. ožujka 1994. u Splitu, župa sv. Spasa- Mejaši, Split. Na pastoralnom praktikumu je u župi sv. Josipa, Mertojak.

Fra Marko Đerek, sin Gordana i Natalije r. Šelenić, rođen je 29. prosinca 1990. u Splitu, župa Sv. Križ, Varoš. Praktikum će vršiti u Šibeniku u župi sv. Ante na Šubićevcu.

Fra Ivan Grubišić, sin je pok Ante i Anke r. Pavić, rođen 8. rujna 1993. u Sinju, župa sv. Mihovila, Trilj. Praktikum će vršiti u Splitu u župi Gospe od Zdravlja.

Fra Kristian Radas, sin Ivana i Ane r. Bilušić, rođen je 2.travnja 1992. u Šibeniku, župa Našašće sv. Križa, Vodice . Praktikum će vršiti u župi sv. Ante u Kninu.

Fra Darijo Sinković, sin je Žarka i Gordane r. Prodić, rođen 1. veljače 1993. u Makarskoj, župa sv. Mihovila, Gradac na moru. Praktikum će vršiti u župi sv. Ilije u Metkoviću.

Br. Nikola od sv. Obitelji i Male Terezije Grizelj, sin Marijana i Božice r. Ercegovac, rođen je 15. prosinca 1985. u Kijevu, župa sv. Mihovila.