Održani 34. Redovnički dani u Splitu

U organizaciji Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu držani su 21. i 22. rujna 34. redovnički dani o temi „Zastarjele strukture i novi poticaji duha. Zrelost služenja u radosti i slobodi 'Bog je uvijek novost.' (papa Franjo)".

Program je započeo u petak 21. rujna molitvom Trećega časa, a nazočilo mu je oko 150 redovnika i redovnica, brojne provincijalke i provincijali te povjerenik za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji fra Petar Lubina. Nazočne je pozdravio fra Ivica Martinović, predsjednik Povjerenstva i provincijal franjevaca trećoredaca naglasivši da na ovim redovničkim danima žele razmišljati o onome što im učiteljstvo Crkve stavlja kao izazov i poticaj u današnjem vremenu. Smjernice Kongregacije za ustanove posvećenog života „Za novo vino nove mješine“. Dokument je izišao u Rimu prošle godine te je preveden na hrvatski jezik, a na 50-ak stranica govori o redovništvu u postkoncilskom vremenu, odnosno govori o svim dimenzijama redovničkoga života.

Prigodnu riječ uputio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji svake godine nazoči Redovničkim danima u Splitu, obrati se sudionicima s nekoliko riječi te predvodi euharistijsko slavlje što govori o podršci koju daje redovnicima u svojoj mjesnoj Crkvi. Pozdravivši nazočni skup naglasio je da Bog ima plan sa svakim čovjekom čim ga je pozvao u život. Krštenicima je namijenio poseban poziv i poslanje, a osobama posvećenog života još posebniji poziv. Različite karizme upućuju na Gospodinovo bogatstvo. Redovnici su danas kao što su to bili i u prošlosti Gospodinova produžena ruka, Njegov pogled i korak čovjeku današnjega doba. Istaknuo je da zadaća cijele zajednice a ne samo povjerenika za duhovna zvanja animirati nova duhovna zvanja i biti svjedok ljepote duhovnoga poziva. Redovnici su kroz povijest odigrali važnu ulogu u duhovno-kulturnom životu Splitsko-makarske nadbiskupije, a vjerujem da će to tako na svoj način biti i u budućnosti, poručio je nadbiskup Barišić zaželjevši im da se kroz ta dva dana još više povežu s Gospodinom i međusobno.

34. Redovničke dane u Splitu otvorio je dr. o. Slavko Slišković, OP, dopredsjednik Hrvatske redovničke konferencije i provincijal dominikanaca. Naglasio je da je Splitska Crkva izvor hrvatskoga kršćanstva i hrvatskoga redovništva. Ovdje su se Hrvati upravo preko redovnika susreli s katoličanstvom i ovdje su nastali prvi hrvatski samostani. To govori da su redovnici ovdje odigrali važnu ulogu kroz povijest a današnja vaša nazočnost govori da redovništvo u ovoj Crkvi živi i danas te da ima svoj smisao i u budućnosti. Potom je dr. Slišković održao predavanje o temi „Izazovi slušanja i upravljanja". U skladu sa spomenutim dokumentom Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Za novo vino nove mješine“ stavio je naglasak na poslušnost i upravljanje, „na riječi koje su u današnje vrijeme izgubile svoj smisao koji su ranije imale u redovništvu. Danas se više traži osmišljavanje zajedničkih ciljeva, zajednička odgovornost za ono što je nama povjereno i što je u duhu karizme naših zajednica. Dakle, od nas se traži ponovno otkrivanje što su naši utemeljitelji htjeli, ne ići istim putovima nego nam je zadaća ostvariti isti cilj“, naglasio je između ostaloga dr. Slišković. U svome je predavanju, dakle, govorio o poslušnosti i slušanju, o autoritetu u službi i stvaranju odgovornih i zrelih osoba kao i svjesnoga i odgovornog zajedništva u redovničkim zajednicama.

Prijepodnevni dio programa, kojega je moderirao fra Ivica Martinović, završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Barišić. U svojoj je propovijedi govorio o dostojnom življenju poziva kojim smo pozvani.

Poslijepodnevni dio programa započeo je predavanjem „Redovništvo u kontekstu društveno političkih gibanja u Hrvatskoj" dr. fra Daniela Patafta, OFM, a dr. fra Josip Blažević, OFMConv. govorio je o temi „Novo vino ili bevanda – naša otvorenost novim duhovnim zvanjima u današnjim okolnostima". U subotu 22. rujna uslijedilo je predavanje s. Katarine Maglica, OP o temi „Promjene u redovničkim zajednicama i redovnička zvanja niču u suvremenom svijetu – s tim treba računati" i s. Stjepanke Stanić, milosrdnice sv. Vinka o temi „Vjernost u duhu – duha ne trnite". 34. Redovnički dani završili su euharistijskim slavljem.