Svećenički dan u Vepricu

Godišnji susret svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 23. svibnja u Duhovnom centru i marijanskom svetištu u Vepricu. Susret, na kojemu se okupilo oko stotinjak svećenika, započeo je u kapeli euharistijskim slavljem, koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s pastoralnim vikarom don Antom Ančićem, don Mijom Šurlinom, upraviteljem svetišta Vepric i ostalim svećenicima. Na misnom slavlju sudjelovala su i trojica ovogodišnjih đakona. Liturgijsko pjevanje animirao je mo. Šime Marović.

U propovijedi se nadbiskup osvrnuo na vrlo sadržajno i zanimljivo evanđelje Mk 9, 38-40: Tko nije protiv nas, za nas je. Potaknuo je svećenike da udaljene približe Crkvi, da budu načelni, a budu ipak fleksibilni, da budu jasni, da ne brane drugačijima koji žive, navještaju, i rade nešto dobro u ime Isusa. Nadbiskup je rekao „Danas se događa da se potiskuje Boga i stavlja sebe u središte života i djelovanja. Središte postajemo „mi“, a ne Isus Krist. Samo onaj koji je povezan s Isusom, povezan je i s ljudima.“ Ukazao je na zavist koja često dominira našim djelovnjem. Stoga je važno uvijek imati Isusa Krista u središtu i s ljubavlju i milošću uvijek širiti horizonte i pratiti odnose i događaje u Crkvi. Po završetku misnog slavlja domaćin je po običaju za sudionike priredio osvježenje u blagovaonici.

U drugom dijelu programa, koji je održan u velikoj multimedijalnoj dvorani, uslijedilo je nekoliko izvješća o radu važnih nadbiskupijskih ureda i o događanjima u našoj mjesnoj Crkvi. Prva je točka bila aktualne pripreme za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu. O razlozima prihvaćanja, organizacije Susreta obitelji u našoj nadbiskupiji i poteškoćama s kojima se obitelji susreću govorio je voditelj ureda za pastoral obitelj don Tomislav Ćubelić. Gospođa Jelena Burazin, tajnica glavnog organizacijskog odbora Susreta obitelji izvjestila je prisutne svećenike o tijeku dosadašnjih priprema. Sudionici su dobili priređene prospekte s osnovnim informacijama o susretu te su kratko upoznati s glavnim točkama planiranog programa. Od svećenika naše nadbiskupije se očekuje da se sa svojim vjernicima što više uključe u sva događanja osobito u tjednu prije samog Susreta obitelji. Tako će u ponedjeljak (10. rujna) biti okrugli stol o obiteljskoj temi, u utorak (11. rujna) predstavljanje zbornika dječjih radova pod naslovom „U zagrljaju moje mame“, u srijedu (12. rujna) kulturni program, u četvrtak (13. rujna) klanjanje pred Presvetim u splitskim župama, u petak večer (14. rujna) humanitarni koncert na splitskoj rivi, u subotu dopodne dječji koncert. Uoči samog Susreta obitelji na Gospinu otoku u Solinu u 20 sati održat će se Hod svjetla, a u nedjelja u 9 sati početak glavnog programa te u 10 sati središnje euharistijsko slavlje Hrvatskih katoličkih obitelji. Župnici grada Splita te župa Solinskog, Kaštelanskog, Trogirskog, Poljičkog, Kliškog i Omiškog dekanata zamoljeni su da animiraju svoje župljane kako bi ugostili obitelji koje za taj događaj iz daljnjih krajeva hodočaste u našu Nadbiskupiju. Prijave kapaciteta za smještaj traju do 15. lipnja. Konačan broj hodočasnika koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva znat će se najkasnije do 10. kolovoza. Svi su svećenici pozvani da se prema svojim mogućnostima zauzmu i doprinesu uspješnom Susretu obitelji koji će pokazati snagu zajedništva hrvatskih obitelji s Crkvom i domovinom.

Don Jure Bjeliš, povjerenik za duhovna zvanja i rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa kratko je izvijestio o stanju svećeničkih i redovničkih zvanja te aktivnostima koje se na tom polju provode kao što su mjesečni molitveni susreti za duhovna zvanja, katolička malonogometna liga, ministrantsko ljeto, godišnji susret ministranata, tjedan molitve za duhovna zvanja po župama, organizirani pohodi bogoslova i sjemeništaraca župama gdje svjedoče o svom pozivu. Trenutno je u Centralnom bogoslovnom sjemeništu 38 bogoslova (27 Splitsko-makarske nadbiskupije, petorica Dubrovačke, četvorica Šibenske, te po jedan Hvarske i Zadarske biskupije), tri zaređena đakona (dvojica Splitske nadbiskupije i jedan Hvarske biskupije). Nadbiskupskom sjemeništu je 16 sjemeništaraca (12 Splitske nadbiskupije, 2 Dubrovačke i 2 Šibenske). Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja provodi brojne projekte u skrbi za duhovna zvanja. Tako je pokrenula molitvenu inicijativu Dobrom pastiru, organizira vikend susrete za potencijalne kandidate (35 sudionika), dva susreta ministranata. U Franjevačkom sjemeništu u Sinju je 12 sjemeništaraca (11 splitske provincije i jedan hercegovačke provincije). Klerikat u Splitu trenutno ima 11 bogoslova (petorica franjevačke provincije, dvojica „na razmjeni“, petorica u Zagrebu i jedan u Rimu. Sedmorica franjevačkih đakona ove će godine biti zaređeno za svećenike. Don Jure je na kraju naglasio važnost župnika i njihovog poticaja u pastoralu duhovnih zvanja.

U svom obraćanju svećenicima ravnateljica Caritasa, s. Vlatka Topalović je naglasila potrebu bolje suradnje Nadbiskupijskog caritasa i župa odnosno župnih caritasa. Župni caritas je pastoralno tijelo župne zajednice koja ima zadatak animirati, koordinirati i promovirati, tj. svjedočili djelotvornu kršćansku ljubav. Potaknula je župnike na veću zauzetost oko takvog načina skrbi za potrebite. Brinući o najpotrebitijima župa se obogaćuje i stvara se mreža senzibilnih ljudi za potrebe drugih. S. Vlatka je izrazila osobnu spremnost kao i suradnju djelatnika Caritasa u edukaciji volontera i voditelja da župnicima pomogne u organizaciji župnih caritasa .

Don Jozo Gojsalić iz ekonomata Nadbiskupije podnio je izvješće o financijskom stanju Splitsko-makarske nadbiskupije za 2017. Po stavkama je detaljno prikazao primitke i izdatke sredstava. Najveća stavka je svakako gradnja novih crkava i popravci crkvenih objekata. Potom je nadbiskup mons. Marin Barišić izvijestio svećenike o tijeku građevinskih radova na crkvenim objektima kao što su nova crkva u Trogiru (Travarica) i nova crkva u Župi Gospe od Otoka u Solinu. Spomenuo je i poteškoće u pripremama oko prihvaćanja idejnog projekta za crkvu na Škrapama i aktivnosti u traženju odgovarajuće lokacije za gradnju svećeničkog doma u Splitu. Osobito je istaknuo važnost trajne i sustavne pastoralne brige oko duhovnih zvanja, svećeničkih i redovničkih te preporučio da svi zajedno što bolje surađujemo i molimo se za uspjeh Trećeg nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu. Zahvalio je don Nediljku Anti Ančiću, pastoralnom vikaru na animiranju ovoga svećeničkog susreta, svim predavačima na njihovim izlaganjima i sugestijama i svim okupljenim svećenicima koji su došli posvjedočiti svećeničko zajedništvo. Nadbiskup je najavio Hodočašće Splitsko-makarske nadbiskupije na Stepinčev grob u povodu 20 godina proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Hodočašće će predvoditi sam nadbiskup Marin Barišić 13. listopada 2018. i predslaviti misno slavlje  u 16 sati u zagrebačkoj katedrali. Nakon toga će u čast blaženiku zbor i orkestar iz Splita izvesti oratorij mo. Šime Marovića, a na tekst dr. Ante Mateljana pod naslovom: “Slobodan u Istini – Alojzije Stepinac mučenik”.

Svećenički dan je završio zajedničkim objedom u blagovaonici Svetišta.