Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu na Veliku subotu 31. ožujka upriličena je već tradicionalna uskrsna čestitka predstavnicâ redovničkih zajednica u Splitu splitsko-makarskom nadbiskupu mons. Marinu Barišiću.

U ime svih sestara u Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji čestitku nadbiskupu izrazila je č.s. Emila Landek.iz redovničke zajednice Kćeri Božje ljubavi.

„Oče nadbiskupe, svake godine veselimo se i radujemo jednom posebnom danu u crkvenoj godini – danu Uskrsa, koji je vrhunac i kruna proslave Vazmenog otajstva, Isusove muke, smrti i pobjede nad smrću. Želimo s vama podijeliti tu radost i nadu koja nam je darovana. Papa Franjo nas potiče da budemo istinski svjedoci ljubavi Božje u svijetu i glasnici te radosti i životnog pouzdanja koje će pomoći i onima koji se još muče u sumnjama i nevjericama da povjeruju u događaj Uskrsnuća Kristova. Uskrsli Krist pokazuje svima put života i sreće: taj put je poniznost koja uključuje poniženje. To je put koji vodi do slave. Samo onaj koji se ponizi može ići prema gore, prema Bogu. Tko nosi u sebi Božju snagu, njegovu ljubav i njegovu pravdu, ne treba se služiti nasiljem, već govori i djeluje snagom istine, ljepote i ljubavi“, rekla je s. Emila i nadbiskupu u ime svih sestara uručila prigodni uskrsni dar: križ – ikonu, djelo jedne od sestara koja je željela ostati anonimna. „Križ-ikona je sveta slika koja nam otvara vrata u otajstvo nevidljivog Boga, počevši od činjenice da se on učinio vidljivim u Isusu Kristu. Na poseban način želi nas staviti pred Božje otajstvo kako bi mu se mogli približiti polazeći putem od osjetilnog opažanja do opažanja srca“, istaknula je sestra.

Nadbiskup Barišić je zahvalivši na čestitkama i daru, sestrama približio razmišljanje o važnosti žena o kojima se u posljednje vrijeme vode brojne polemike. „Bog od samog početka pokazuje koliko veliko povjerenje ima u žene. Žene su na početku Radosne vijesti kod Utjelovljena, uz Kristov Križ i uz prazan grob. Vi drage žene ustrajete u solidarnosti s drugima, pokazujete najveću pažnju i ljubav i hrabro idete do kraja. On vas i danas želi učiniti svjedocima njegove pobjede nad smrću. Ovaj svijet je potreban svjedoka njegova spasenja“, istaknuo je nadbiskup i naglasio da Kristovi svjedoci danas trebaju biti avangarda, nositelji hoda ove naše povijesti, čovječanstva i humanosti. Zahvalio je svim zajednicama na djelovanju u mjesnoj Crkvi koja svoje bogatstvo može mjeriti upravo po predanom redovničkom životu.

Čestitajući im Uskrs, nadbiskup je redovnicama darovao knjigu pape Franje te je ostao s njima u razgovoru uz sok i kolače.