Slavlje sv. Stjepana u samostanu Majke Božje Divne na Marjanu

Na blagdan Sv. Stjepana, prvomučenika, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je samostan Majke Božje Divne na splitskom Marjanu, gdje je u zajedništvu sa sestrama Kćeri Božje ljubavi i don Ivanom Jakuljom, slavio misno slavlje.

U svojoj homiliji nadbiskup je govorio o mučeništvu kao znaku ljubavi prema Bogu i o Božiću kao blagdanu Božje ljubavi prema čovjeku. Istaknuo je kako je „Isus Krist došao u naš svijet ispunjen tamom kako bi ga kao izvor svjetla rasvijetlio. To svjetlo Betlehemskog Djeteta jače je od tame. Uz Božić svi postajemo svjetliji, plemenitiji i solidarniji. I na sukobima svjetskim traže primirje za Božić ali ne bi trebalo biti primirje nego pomirenje. Ima toga i u našim obiteljima. Mnogo je tame, sukoba, napetosti, svađa i primirje nam neće pomoći ako nema pomirenja i opraštanja. Ako Gospodina ne pustimo u naše odnose nema istinskog pomirenja“, upozorio je nadbiskup.

U nastavku propovijedi govorio je o mučeništvu sv. Stjepana koje je mučeništvo iz ljubavi. No, mučeništva se nastavljaju i do danas. Zbog Isusa Krista i danas je u svijetu progonjeno oko dvjesto milijuna kršćana u 50-ak zemalja. I danas Krist je najprogonjeniji u brojnim očevima i majkama, mladićima i djevojkama. Kako se postaviti u tim progonima postoje različite solucije, naglašava nadbiskup dodavši da bi stranke učinile kompromise, no sv. Stjepan ne prihvaća kompromise nego Kristovski način svjedočenja. Krist obećava da će biti uz nas, da će nam poslati svoga Duha koji će nam reći što ćemo govoriti.

Sveti Stjepan bio je odrasli i zreli svjedok vjere. Ostao je vjeran do kraja, ne jer je bio bolji od drugih, već je to učinio zbog Ljubavi koja se razlila u njegovom srcu. On je povezan s Emanuelom – vidi otvoreno nebo, a to je ono što ga najbolje povezuje s Božićem. Betlehemsko dijete otvorilo je nebo za čovjeka i povezalo ga sa zemljom te osvijetlilo tamu svijeta. Mi, opterećeni s manje poteškoća, vidimo zatvoreno nebo, ne vidimo ništa i osjećamo se poraženi. Male nam stvari mogu zatvoriti oči da ne vidimo ništa i da smo slijepi za drugoga u potrebi. A Stjepan ustraje do kraja jer zagledan u Gospodina vidi dalje, iznad poteškoća i muka. Poput sv. Stjepana trebamo i mi biti svjedoci otvorenoga neba, poručio je nadbiskup.

Na kraju homilije pozvao je sve da ozbiljno prihvate Isusa Krista kako bi mogli dati ovakvo svjedočanstvo kao što ga je dao sv. Stjepan. Važno je biti svjedok riječima i djelima. Nakon misnog slavlja i kratkog druženja sa sestrama nadbiskup Barišić posjetio je ženski dom za starije i nemoćne o kojem vode brigu sestre Kćeri Božje ljubavi.