Koncert komornog zbora splitskih bogoslova u Šibeniku

​Komorni zbor centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu održao je koncert "Pusti neka te vode nevidljive niti", u subotu 16. prosinca u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Koncert je održan u sklopu manifestacije „Otvorite vrata Božiću“ koji se već tradicionalno održava u šibenskoj katedrali. 

Osim duhovne pripreme za Božić, cilj koncerta je i promocija duhovnih zvanja pa su tijekom koncerta trojica bogoslova izrekla svoja svjedočanstva o Božjem pozivu. Svjedočanstva su zaokružena pjesmom „Ako pokucaš“ čiji je dio teksta u samom naslovu koncerta, a koja na metaforički način približava stvarnost Božjeg poziva. Upravo stoga ona je uzeta kao jedno glazbeno svjedočanstvo svih bogoslova o tome kako su se Božje „nevidljive niti“ uplele u njihove živote.

​Komorni zbor bogoslova CBS-a u Splitu osnovan je početkom prošle akademske godine, kada je brigu o zavodskom pjevanju preuzeo mo. don Ivan Urlić. Maestro je početkom akademske godine 2017./2018. postao i odgojitelj bogoslova (vicerektor) pa se njegova suradnja s bogoslovima nastavila u još većoj mjeri. Zbor ima petnaest članova. Njeguje gregorijansko pjevanje, polifoniju, liturgijsko pjevanje i klapsko pjevanje. Svoj prvi samostalni koncert održali su u splitskoj katedrali uoči ovogodišnje proslave zaštitnika grada Splita – sv. Dujma. Iako im je primarna zadaća animiranje liturgijskih slavlja unutar bogoslovije, na poziv svećenika često su gosti na brojnim župama splitske nadbiskupije, ali i metropolije.

​Na koncertu u šibenskoj katedrali izveli su brojne skladbe mo. don Šime Marovića, među kojima se posebno ističe kantata „Zdravo Zvijezdo mora“ za zbor, klapu, scholu cantorum i solistu. Osim skladbi iz Marovićevog corpusa, izveden je gregorijanski adventski napjev „Rorate coeli“, „Magnificat“ – gregorijanski i polifoni napjev nepoznatog autora, „Gloria“ iz mise brevis Charlesa Gounoda te „In te, Domine, speravi“ Benedetta Pelizzarija. Zborom je ravnao, te svirao glasovirsku i orguljsku pratnju mo. don Ivan Urlić. Svojom prisutnošću u prepunoj katedrali obogatili su nas šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Ante Ivas.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak 16. travnja u franjevačkoj crkvi Svete Marije u Makarskoj splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić ...
Franjevački klerikat u Splitu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja prvi put ove godine u organizaciji ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ svečanom su akademijom ...
Uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, u nedjelju Božjega milosrđa, 8. travnja, u kapeli Navještenja Gospodinova u ...
Uoči svetkovine Božanskog Milosrđa, 7. travnja 2018. radosno smo proslavile Dan Provincije u molitvi i zajedničkome ...
U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu na Veliku subotu 31. ožujka upriličena je već tradicionalna uskrsna čestitka ...
U kapeli Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, na tradicionalnom susretu bogoslova s njihovim roditeljima i ...
U samostanu sestara Službenica Milosrđa – Anćele svečanim misnim slavljem koje je u suslavlju s povjerenikom za misije ...