Adventska rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

Adventska rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održana je u srijedu, 6. prosinca 2017. godine u Marijanskom svetištu i duhovnom centru u Vepricu. 

Kao početak pripreme za nadolazeće dane došašća i svetkovine Božića na početku je bilo priređeno pokorničko bogoslužje koje je predvodio don Ivan Delić prema ispitu savjesti Pape Franje. Svećenike je posebno potaknuo da imaju doticaja s vanjskim svijetom i stvarnošću, da imaju doticaja sa svim malenima, da budu velikodušni u praštanju. Pozvao ih je da slušaju Duha Svetoga i da stalno napreduju na putu vjere poput majke svećenika Svete Marije. 

Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem,  pastoralnim vikarom mons. Nediljkom Antom Ančićem i ostalim svećenicima. Liturgijsko pjevanje animirao je mo. Šime Marović.

Nadbiskup je posebno pozdravio novozaređene đakone koje je nazvao znakom adventa, budućnošću naše Crkve. U  homiliji je naglasio kako je svako vrijeme Božje vrijeme i kako je Gospodinov život radost, gozba, susret s ljudima, stvaranje zajedništva. Potaknuo je svećenike da se približe Gospodinu, da prime njegov pogled, njegov način gledanja na stvarnost, da ustraju do kraja.  Tumačeći evanđenje (Mt 15, 29-37) mons. Barišić je prepoznao da su i svećenici ponekad hromi, kljasti, slijepi, nijemi i gluhi za Božju riječ. „Advent je prilika za svakoga da se korigira i da bude više Gospodinov. Gospodin želi svoj pogled dati i uvesti ih u milosrdnu ljubav. Svećenici se moraju prilagoditi situaciji u svojoj župi i pokušati se uskladiti sa svojim župljanima“. Usporedio je svećenike s produženom rukom Gospodinova davanja kada on lomi kruh, i samo kruh koji se dijeli može sititi ljude. Nadbiskup je pozvao svećenike da budu otvoreni istini i da mognu čuti njegovu Riječ tako da uho bude naslonjeno na Njegovu riječ a srce na stvarnost u kojoj žive. 

Radni dio rekolekcije vodio je pastoralni vikar mons. Ančić u mulitmedijalnoj dvorani.  Prof. dr.sc. Jadranka Garmaz s Katoličkog bogoslovnog fakulteta održala je predavanje o Katehezama o majčinstvu iz obiteljske perspektive, kao nastavak osobite pripreme za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Solinu 2018. pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“. Prof. Garmaz je govorila kao znanstvenica, ali i svjedočila kao majka i aktivna vjernica. Na početku je navela pretpostavke za katehezu u župama a to je zajedništvo i služenje. Istaknula je da je prioritet raditi kateheze, pratiti na putu vjere obitelji s djecom u odgojnoj fazi jer je njima potrebna najveća podrška. „Župnici bi trebali pronaći suradnike ili odgojiti ih. Kateheze o očinstvu i majčinstvu su dobar put da se obiteljske zajednice formiraju, ali je nužno imati obiteljske ljude koji će zadržati kontinuitet u provođenju“. Predavačica se osvrnula na kontekst u kojem žive obiteljski ljudi koji je u velikoj mjeri suprostavljen svim obiteljskim vrijednostima. Stoga je središnja uloga Crkve da se zauzme u pomoći obiteljima, da otvori vrata crkvi i vjeronaučnih dvorana vikendima i praznicima. „Crkva odgajateljica mora pomoći majkama da žive poslanje majki, odgajateljica. Organizirajte mjesečne susrete majki gdje bi one razmjenile iskustva, umrežile se i učvrstile. Važno je poticati obitelji na molitvu krunice u zajednici, na duhovnu obnovu jedan do dva puta godišnje. Važan je odnos roditelja s Bogom jer roditelji svojim primjerom odgajaju djecu, a svećenici trebaju dati živoga Krista supružnicima“. Predavačica je predstavila katehetski materijal „Izazov majčinstva“ i pokušala potaknuti svećenike da sa uključe sa svojim suradnicima i svim vjernicima u provedbu tih razrađenih kateheza.  Ured za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije je također pripremio obilati materijal u vidu kateheza o majčinstvu koje se mogu naći na web stranicama Nadbiskupije.  

U nastavku susreta don Ivan Čotić je iznio primjer iz župe Sv. Andrije na Sućidru gdje Obiteljska zajednica djeluje četiri godine. Naglasio je kako je obitelj neporecivo prva škola odgoja u vjeri i roditelji su prvi katehisti, a dostupne kateheze su mogućnost da se roditeljima pristupi na pravi način. U protekloj godini don Ivan se u Obiteljskoj zajednici koristio katehezama o očevima, nekoliko puta je pozivao goste predavače. Ima iskustvo da se šest obitelji na vlastitu inicijativu okupaljaju jednom tjedno na molitvenom okupljanju i razmatranju Sv. Pisma. Kateheze je koristio i na roditeljskim sastancima kod pripreme za sakramente. Don Ivan iduće korizme planira organizirati molitveno duhovno biblijsko večeri jednom tjedno s naglaskom na temu „Obitelj majčinstvo i očinstvo“. 

Obavijesti Nadbiskupskog ordinarijata iznio je mons. Miroslav Vidović koji je najavio 3. nedjelju u adventu kao Nedjelju Caritasa. Upoznao je sudionike o izabranom logu za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji te o prijenosu zavjetne spomen svijeće iz Marije Bistrice u splitsku katedralu na Svijećnicu, 2. veljače 2018. Najavljena je vizitacija Poljičkog dekanata početkom 2018. godine, te međunarodni susret ministranata u Rimu krajem srpnja 2018. Pozvao je svećenike na  Božićno čestitanje kod Nadbiskupa 21. prosinca u 11 sati.

Nadbiskup Barišić je zahvalio svim predavačima i sudionicima. Stavio je naglasak na provedbu kateheze o majčinstvu jer će se uspjeh Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji mjeriti prema broju obiteljskih zajednica u našoj Nadbiskupiji. „Svaki župnik neka pronađe svoj model rada, ali važno je da se sije jer netko će žeti i onda će i roditelji i djeca, ali i pastoralni djelatnici, svećenici zrjeti kroz taj rad. To je jedini način da svećenici budu produžena ruka Kristova“.  Nadbiskup je svima zaželio blagoslovljen advent – nov i dinamičan, u kojem ćemo sazrijeti kao vjernici i svećenici. Susret je završio zajedničkim objedom.