Oproštaj od fra Vinka Prlića u Imotskom

U petak, 1. prosinca 2017. godine, u crkvi sv. Franje u Imotskom mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski, u 14 sati služio je misu zadušnicu za redovnika-svećenika fra Vinka Prlića koji je iznenada preminuo u KBC Firule u Splitu u utorak, 28. studenoga 2017., u 78. godini života, 61. redovništva i 52. svećeništva.

Na oproštaju su bili provincijal fra Joško Kodžoman, imotski gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović i još 108 redovnika-svećenika. Rodbina, vjernici, časne sestre, župljani župa u kojima je fra Vinko služio te osobni prijatelji došli su se oprostiti od fra Vinka. Pjevanje je predvodio župni zbor Imotskog pod ravnanjem Anđelka Nikolića Đule, a na orguljama je pratila s. Sofija Vuković. Sprovodne obrede, nakon završetka mise zadušnice, na groblju Gospe od Anđela u Imotskom predvodio je gvardijan fra Kristian Stipanović.

Mons. Marin Barišić na početku mise zadušnice i u trenutku oproštaja od pok. fra Vinka izrazio je sućut provincijalu fra Jošku, braći franjevcima i svećenicima, dekanima Splitsko-makarska nadbiskupije, svećenicima biokovskog dekanata, župljanima Staševice i župljanima župa u kojima je fra Vinko djelovao – Imotski, Metković, Miljevci, Proložac, Zmijavci, kao i članovima obitelji i rodbini. „Vjerujem da ga svi duboko nosite u srcu jer je bio draga i vrijedna osoba. Želimo ga počastiti i pratiti u smrti i pratiti u puninu života koji je naviještao u svom životu. Vjerojatno proživljavamo odnose i svjesni dasmo dužnici onima od kojih se opraštamo. Molimo Gospodina da oprosti i nama i fra Vinku“, rekao je o. Nadbiskup uvodeći u euharistijsko slavlje.

„Blaženi mrtvi koji umiru u Gospodinu …“ glas je koji je čuo sv. Ivan, riječi koje je Isus uputio apostolima. „Tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji mene posla….“ prešao je iz smrti u život. Isusova riječ jest živa riječ, živuća, jer dolazi od izvora života, rekao je o. Nadbiskup na početku propovijedi i nastavio kako ta Riječ i vjera povezuju i nas s izvorom. Tko vjeruje dolazi iz smrti u život. Tko prihvaća Riječ života i ljubavi, već ovdje je doživio iskustvo prelaska iz smrti u život. To potvrđuje i sv. Ivan riječima o ljubavi i život po Riječi rađa sinovstvo. Zatim je o. Nadbiskup naglasio kako se opraštamo od onoga tko je živio i propovijedao Riječ, opraštamo se od fra Vinka kojega su zvali 'oče Vinko', ali prije nego je bio 'otac', bio je sin. Svjedočio je život već sada i ovdje. Ovaj dan, iako turoban i težak, ipak u sebi sadrži radost i ispunjava riječ. Fra Vinko je bio čovjek riječi i od riječi, ali je ostao bez riječi. Prije nekoliko dana bio je dekanatski sastanak u Nadbiskupiji. Pitao sam 'tko je prehlađen', a fra Vinko je samo digao ruku i nije progovorio ni riječ. Kasnije sam ga pitao 'što ima u dekanatu?', a malo me je iznenadilo da je samo šutio. Mogli smo pretpostaviti da je bio umoran i tome slično, ali poslije ručka se dogodilo da je klonuo, rekao je o. Nadbiskup. „Dragi prijatelji, svećenici, župljani Sovića, vjerujem da ste ponosni na fra Vinka koji je gotovo cijeli život živio u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Rado su ga prihvaćali, bio je blizak mladima i odraslima. Radio je materijalno i duhovno, nije imao granica. Slušao je Riječ te svima bio i brat i sin“, istakao je mons. Barišić i zatim podsjetio kako je fra Vinko prije dvije godine slavio zlatni jubilej svećeništva u Sovićima. O. Nadbiskup mu je tada poslao čestitku u kojoj je naglasio kako se nikada nije štedio prožet ljubavlju prema Crkvi i domovini, kako Provincija, Splitsko-makarska nadbiskupija, župe mogu biti ponosne jer je svjedočio Krista umrloga i uskrsloga. Uvijek je bio i ostao vjeran Kristu i sv. Franji. Fra Vinko je srastao s habitom i vidjeti habit značilo je vidjeti fra Vinka, i isto tako vidjeti fra Vinka značilo je vidjeti habit. O. Nadbiskup je završio u toj čestitci da mu Gospodin bude jubilej u nebu. Završavajući propovijed o. Nadbiskup je rekao „Dragi fra Vinko, svi tvoji jubileji ugrađuju se u najveći jubilej 'blaženi koji umiru u Gospodinu'. Neka ti bude sretan i blagoslovljen jubilej u kući Očevoj. Počivaj u miru Božjem“.