Splitske Milosrdnice proslavile sv. Vinka Paulskoga

U 400. obljetnici Vinkovske karizme sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskoga iz Splita svečano su proslavile blagdan svoga zaštitnika sv. Vinka Paulskoga u srijedu, 27. rujna misnim slavljem koje je u njihovom samostanu predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji je bilo dvanaest svećenika, a pozdravnu je riječ uputio fra Stanko Radić, kapelan splitskih Milosrdnica.

„Brojne su osobe ostavile dubok trag u povijesti, ali jedino su životopisi svetaca vrijedni za čovječanstvo, jer je njihov život obojen vječnošću, a njihova poruka suvremena za sve generacije“, kazao je nadbiskup na početku mise, koju je svojim pjevanjem uljepšao Zbor sestara milosrdnica uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačina.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi govorio o blaženstvima naglasivši da Isus traži od svojih učenika potpuno opredjeljenje a ne samo izvršavanje nekih vjerskih ili karitativnih normi. On naviješta preokret vrednota. Kaže svojim učenicima: „Blaženi vi siromašni, vi koji gladujete i plačete. Božje kraljevstvo pripada vama.“ Ova su blaženstva izvor nade: siromašni i isključeni povlaštenici su Očevi, njima je najprije otvoren ulaz u Kraljevstvo. Ono ispunja one koji, idući za Isusom, žeđaju pravde i koji su progonjeni. „Isus ide uzvodno, a ne nizvodno. Ovi putovi koje nam nudi suprotstavljaju se današnjem mentalitetu koje žudi za bogatstvom, uspješnošću, snagom, moći a bogatstvo i moć ne mogu ispuniti našu istinsku glad i žeđ za Bogom“, kazao je nadbiskup.

U tom je svjetlu podsjetio na lik i djelo sv. Vinka Paulskoga koji je svoj život posvetio pomoći najpotrebnijima (bolesnima, siromašnima, napuštenoj djeci, zatvorenicima i sl.) te je govorio: „Ako deset puta na dan pohodiš jednog bolesnika, ti si deset puta susreo Boga.“ Papa Klement XII. proglasivši ga svetim nazvao ga je „utočištem siromaha“. „Radio je oslonjen na Božju providnost te je svoje talente uložio na dobrobit bližnjih. Utemeljio je Misijske družbe lazarista i družbe Kćeri kršćanske ljubavi i Dobrovoljnih bratovština. Francuska vlada je onodobno, zahvaljujući njegovom primjeru, ustanovila Ministarstvo Caritasa“, istaknuo je mons. Barišić dodavši da „sv. Vinko ništa nije posjedovao, a sve je imao i mijenjao je lice svijeta.“

Već 400 godina Vinkova karitativna družba pomaže patnicima i bolesnicima, odbačenima i napuštenima, u bolnicama, klinikama, domovima za starije i nemoćne, školama, vrtićima i privatnim kućama te zbrinjava i napuštenu djecu. Sestre milosrdnice djeluju uspješno u crkvenim, školskim i zdravstvenim ustanovama. Neumorni sveti Vinko mnogo je učinio za izobrazbu i odgoj svećenika, osnivanjem sjemeništa i održavanjem svećeničkih seminara.

Na kraju mise prigodnu riječ zahvale uputila je s. M. Radoslava Kevo, provincijalna glavarica splitske Provincije Navještenja Gospodinova Družbe sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. „Neka Gospodin po ovom našem zajedništvu i molitvama, a po moćnom zagovoru sv. Vinka obilato izlije svoj blagoslov na sve nas i daruje nam jakost da bi po nama i nadalje milosrdna ljubav osvajala svijet“, poručila je provincijalka. U sklopu trodnevne priprave za proslavu svoga zaštitnika, koju je predvodio fra Domagoj Runje, blagoslovljen je mozaik „Sv. Vinko i sv. Lujza“. To je drugi mozaik akademske slikarice milosrdnice s. Zdravke Milić koji krasi kapelu njihove Provincijalne kuće.