Splitski sjemeništarci u Dubrovniku

Splitski sjemeništarci su sa svojim odgojiteljima od 21. do 23. srpnja boravili u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Bila je to prilika usred ljetnih praznika kroz molitvu i bratsko druženje ojačati svoje mladenačke odluke u nastojanju krjeposnoga življenja.

Tako je prvog dana susreta upriličena duhovna obnova koju su vodili ravnatelj Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš, prefekt don Vedran Torić i duhovnik don Mato Brečić. Budući da sredinom kolovoza don Jure preuzima novu službu, na kraju je svete mise zahvalio svojim suradnicima i sjemeništarcima na dvogodišnjem suživotu u sjemenišnoj zajednici. Ohrabrio je sjemeništarce da ustraju u pozivu na koji ih Gospodin zove te ih potaknuo da vrijeme u sjemeništu bude za njih vrijeme otkrivanja i umnažanja povjerenih im talenata. 

Dubrovnik je riznica hrvatske kulture, stoga su sjemeništarci drugi dan svojega boravka u „hrvatskome biseru“ upotpunili obilaskom i razgledavanjem povijesnih znamenitosti i sakralnih objekata kojima Dubrovnik oblikuje. Ni vrućine ni brojni turisti nisu ih omeli u prisjećanju naučenoga gradiva o važnim povijesnim događajima te o dubrovačkim književnicima i znanstvenicima koji su pridonijeli razvoju hrvatskog nacionalnog identiteta (istina, neki će još morati utvrditi gradivo). Subotnje poslijepodne proveli su uživajući u „morskim radostima“ na otoku Lokrumu, na kojemu je prema legendi spas od brodoloma našao Rikard I. Lavljeg Srca vraćajući se 1192. godine s križarskog pohoda. U nedjelju su sudjelovali na župnoj svetoj misli u dubrovačkoj katedrali koju je predvodio ravnatelj Bjeliš.

Nemoguće je ne zahvaliti biskupu Mati Uziniću, rektoru Biskupskoga sjemeništa Marinu Lučiću i njegovim djelatnicima te dubrovačkim sjemeništarcima Petru Markiću i Mariju Tošiću na velikodušnosti, susretljivosti, gostoprimstvu i spremnosti da u svakom trenutku boravak u Dubrovniku učine nezaboravnim i potpunim.  Na povratku u Split splitski su sjemeništarci posjetlili Opuzen gdje ih je radosno primio don Hrvoje Dragun, župnik Župe svetoga Stjepana prvomučnenika. Don Hrvoje im je pokazao župnu crkvu te upoznao s poviješću i sadašnjošću župe i grada Opuzena. Dobro se raspoloženje nastavilo vožnjom prema Splitu uz razgovor, pjesmu i molitvu.    

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u ...
Predavanja zimskog semestra Pastoralne godine koja izvode nastavnici KBF-a u Splitu u organizaciji Splitsko-makarske ...
Na blagdan serafskog oca sv. Franje 4. listopada, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško ...
Tri sestre Službenice Milosrđa (Anćele) položile su doživotne redovničke zavjete, jedna prve zavjete, a pet sestara ...
Svečanom euharistijom koju je predvodio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić bogoslovi Centralnoga bogoslovnog ...
U 400. obljetnici Vinkovske karizme sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskoga iz Splita svečano su proslavile blagdan ...
U organizaciji Hrvatske redovničke konferencije (HRK) 22. i 23. rujna u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u ...
Sprovodnu misu i obrede za pokojnog don Jakova Cikojevića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije predvodio je ...