Stručni skup permanentnog obrazovanja mlađih svećenika Splitske metropolije

Na padinama planine Čvrsnice, u sklopu Parka prirode „Blidinje“ u Bosni i Hercegovini, od 3. do 6. srpnja 2017. god. održan je stručni skup permanentnog obrazovanja mlađih svećenika Splitske metropolije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Mlađi svećenici zaređeni u posljednjih deset godina bili su smješteni u nedavno izgrađenoj Kući molitve pored franjevačkog samostana i crkve sv. Ilije u Masnoj Luci. Na stručnom skupu su sudjelovali i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, provincijal fra Joško Kodžoman, generalni vikari, mons. Miroslav Vidović iz Splita i mons. Marinko Mlakić iz Šibenika, te pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko Ante Ančić koji je bio i koordinator susreta. Sudjelovalo je 32 mlađih svećenika, i to: 16 iz Splitsko-makarske nadbiskupije, petorica iz Dubrovačke biskupije, dvojice iz Kotorske, trojica iz Šibenske biskupije te šestorica svećenika iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Prvo je predavanje bilo na temu: „Župna kateheza. Kako je danas provoditi?“. U prvom je dijelu izlaganje imao mr. don Pavao Gospodnetić, svećenik Hvarske biskupije. Na vrlo pristupačan i blizak način problematizirao je današnje društvo koje je sve manje religiozno socijalizirano, dok je župna kateheza u mnogim krajevima ostala na onoj razini kad su djeca potjecala iz kršćanskih obitelji u kojima su odmalena bili odgajani u kršćanskom duhu. Don Pavao je istakao da načini na koje se župna kateheza najčešće provodi nisu više učinkoviti te je potrebno vratiti se korijenima, odnosno „kerigmi“ – prvom navještaju, a posebni naglasak staviti na vlastiti primjer koji govori više od riječi. Drugi dio jutarnjeg predavanja održao je don Stipan Šurlin, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, župnik u Kaštel Lukšiću i dekan Kaštelanskog dekanata. Svoje je izlaganje usmjerio na tri glavne točke: svećenik koji katehizira, vjeroučenici koji slušaju i sadržaj koji se predaje. Sva tri elementa moraju biti u suglasju kako bi navještaj došao do slušatelja i urodio plodom. Iz svoga bogatog pastoralnog iskustva don Stipan je potakao nazočne svećenike da još više rade s roditeljima i odraslima budući da su oni prvi navjestitelji vjere svojoj djeci, a ukoliko nisu, da to postanu. Naveo je i još nekoliko vrlo konkretnih pastoralnih aktivnosti koje mogu pripomoći u ovom pothvatu. Nakon predavanja uslijedila je plodna rasprava o zadanoj temi.

Poslijepodnevno predavanje na temu „Karizmatski darovi u životu i poslanju Crkve. Kako crkvene pokrete i zajednice uključiti u župni pastoral?“ održao je mr. don Ivica Pervan, svećenik Dubrovačke biskupije. Predstavio je dokument/pismo biskupima „Iuvenescit Ecclesia“ koje baš govori o ovoj danas vrlo aktualnoj temi u crkvenom životu. Govoreći o karizmama – izvanrednim darovima – don Ivica je naglasio da su karizme uvijek u službi zajednice, Crkve, a nikada nisu svrha samima sebi ili samo na službi pojedincima. Crkva može ići naprijed i pomlađivati se jedino ako u njoj postoje i karizmatski darovi i hijerarhijsko ustrojstvo koje će te karizme tumačiti. I hijerarhija i karizma moraju biti istobitne kako bi Crkva donosila plod. Po završetku predavanja među slušateljima se razvila vrlo živa diskusija i razmjena iskustva o karizmama i nekim problemima koji se u Crkvi javljaju na tom području. Potom je euharistijsko slavlje u obližnjoj crkvi sv. Ilije predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Drugoga je dana zanimljivo predavanje održao mr. don Božo Plazibat, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i župnik na Visokoj u Splitu. Tema je bila: „Duhovna i tjelesna higijena svećenika“. Govoreći o odnosu čovjeka i Boga, istaknuo je da je čovjek osoba baš po odnosu s drugima, a osobito s Bogom, koji je prvi i pravi primjer higijene. Govoreći o duhovnoj higijeni, don Božo je citirao papu Franju koji je rekao da riječ bez primjera nema puno vrijednosti. Postoje, nažalost, svećenici koji jedno govore, a drugo čine. Tu podvojenost, koja je posljedica narušenih čovjekovih odnosa s Bogom, Bog može izliječiti. Činjenica je da osjećaji imaju moć nad čovjekom, ali on ipak može utjecati na svoje emocije. U govoru o svećenikovoj tjelesnoj higijeni, predavač je naveo niz konkretnih primjera i iz vlastitog župničkog iskustva koji mogu biti od koristi svećenicima u župnom pastoralu.

Običaj je da drugoga dana susreta okupljeni svećenici pođu na zajednički izlet i slavlje svete mise u jednu župu u bližoj okolici. Ove je godine to bila župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju, po stanovništvu najmlađoj općini u Bosni i Hercegovini. Prije dolaska u Posušje, svećenici su posjetili i grob opjevane Dive Grabovčeve, kršćanke i hrvatske mučenice iz 17. stoljeća. Na njezinom je grobu na Vran planini kipar Kuzma Kovačić izradio spomenik iz bronce. Sudionici izleta su također putem posjetili i nekropolu stećaka.

Na dolasku u Posušje srdačnu dobrodošlicu u ime župe uputio je fra Milan Lončar koji je sa svojim suradnicima, okupljenima pokazao mnoge znamenitosti toga gradića u neposrednoj blizini hrvatske granice. Sveta misa, koju je predvodio nadbiskup Barišić, slavljena je u kripti nove župne crkve, koja je trenutno u izgradnji. U svojoj propovijedi nadbiskup je pozvao vjernike da nasljeduju primjer svetoga Ćirila i Metoda, slavenskih apostola koji su, donijevši novo pismo, izgrađivali i kulturu naroda, ne samo riječima nego više svojim osobnim primjerom i djelovanjem. Nakon misnoga slavlja, svećenici su razgledali gradilište nove župne crkve i stalni postav muzeja „U kući Oca mojega“ s vrijednim zbirkama arheološke i etnološke baštine. Potom su svi okupljeni nastavili druženje za bratskim stolom u obližnjem restoranu.

Euharistijsko slavlje posljednjega dana susreta predslavio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Zadnje predavanje ovogodišnjega stručnog skupa održao je mr. don Lovre Šola, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i župnik u Kaštel Starom. Tema je bila „Pripreme za slavlje sakramenata osobito euharistije – iskustva i sugestije.“ U prvomu je dijelu don Lovre naveo niz primjera proroka i drugih biblijskih likova koje je Bog čistio i pripremao da mognu ljudima navijestiti Njegovu riječ. Ali, u Novom zavjetu Bog se približio svakom čovjeku u svome sinu Isusu Kristu po Duhu Svetom. Sakramenti, a osobito Euharistija, su Božji darovi koji se događaju po svećenikovim rukama i riječima. Sakramente je moguće slaviti na pravi način samo ukoliko sam slavitelj „upoznaje“ Boga i to kroz svakodnevnu osobnu molitvu i meditaciju, redovitu ispovijed i svetu misu, uvijek pritom pazeći na poniznost i malenost.

Nakon predavanja i rasprave, završnu su riječ uputili provincijal fra Joško Kodžoman, biskupi mons. Tomislav Rogić i mons. Mate Uzinić, pastoralni vikar dr. Ančić te upravitelj Kuće molitve fra Petar Krasić.

Stručni skup zaključio je nadbiskup mons. Marin Barišić potaknuvši svećenike da nove spoznaje i iskustva koja su stekli pokušaju primijeniti u svojim zajednicama. Zahvalio je predavačima, organizatoru susreta pastoralnom vikaru dr. Nediljku Anti Ančiću te fra Petru na ljubaznom i ugodnom gostoprimstvu u Kući molitve u Masnoj Luci na Blidinju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja u nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, prošlu subotu 4. studenog ...
U svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu od 25. do 28. listopada održane su duhovne vježbe za šesnaest sjemeništarca ...
Po rukama mons. Angela de Donatisa, nadbiskupa Mottole i generalnoga vikara Njegove Svetosti za Rimsku biskupiju u ...
Treći dvogodišnji studij Teologije posvećenog života započeo je u petak, 20. listopada u Karmelićanskom samostanu na ...
U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u ...
Predavanja zimskog semestra Pastoralne godine koja izvode nastavnici KBF-a u Splitu u organizaciji Splitsko-makarske ...
Na blagdan serafskog oca sv. Franje 4. listopada, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško ...
Tri sestre Službenice Milosrđa (Anćele) položile su doživotne redovničke zavjete, jedna prve zavjete, a pet sestara ...