Misa zadušnica za don Marka Klarića (1978.-2017.)

Misu zadušnicu i sprovodne obrede za pokojnog don Marka Klarića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije prema želji obitelji predvodio je župnik don Tomislav Bašić u utorak, 20. lipnja u crkvi sv. Petra na Sumpetru u Jesenicama. U koncelebraciji je bilo šezdesetak svećenika predvođenih generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i pastoralnim vikarom mons. Nediljkom Antom Ančićem.

Članovi obitelji, rodbina, časne sestre, brojni vjernici iz njegove župe i predstavnici vjernika iz župa u kojima je don Marko djelovao te prijatelji došli su se oprostiti od pokojnog don Marka. U svojoj je propovijedi župnik Bašić govorio o zemaljskoj smrti i slavi uskrsnuća. „Pred ljudskom smrću, osobito pred onom naših bližnjih svatko od nas stoji potresena srca, začuđena razuma i tužna oka. Svi odlazimo, a ne znamo u kojem trenutku i u kojim okolnostima dolazi kraj zemaljskoga života. Bog nam jamči da nas neće zadesiti vječna propast. On je stvoritelj našega tijela i duše, apsolutni gospodar vremena i vječnosti te materijalnih prostora i duhovnih sfera. Zato pred Njim stojimo u poniznosti i vjeri“, kazao je don Tomislav te nastavio: „Pred Božjim pozivom umuknu sve ljudske primjedbe i priče, ostaje samo naš ljudski zagovor pred milosrdnim Isusom. Kad umre čovjek kojega volimo njegova smrt nam otvara ranu na duši. Žalosni smo i pitamo se što može biti utjeha ovoj boli?“ Kršćanska vjera nam govori kako život s Bogom i kod Boga ne prestaje smrću. Bol i žalost vrijedi i za vjernike ali mi ne plačemo kao oni što nemaju nade. Svoju nadu polažemo u onoga koji je uskrsnuće i život. S tom je nadom don Marko živio i s njom se u 39 godini života i 14 godini svećeništva preselio u vječnu domovinu, kazao je župnik Bašić.

Don Marko Klarić rođen je 23. veljače 1978. god. u Splitu, od majke Nevenke i oca Zvonimira. Odrastao je i osnovnu školu završio u Jasenicama. Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju te teološki fakultet (KBF) završio je u Splitu. Zaređen je za svećenika 2003. god. u Makarskoj. U Nadbiskupiji je služio u župama: Pujanke, Mejaši, Veli Varoš, Sitno Donje te kao kapelan bolnice Križine. Nakon euharistijskoga slavlja za vrijeme kojega je pjevao mješoviti župni zbor Jesenice, povorka je krenula prema mjesnom groblju Sustipan na Sumpetru gdje je uz oproštajne molitve don Marko pokopan u obiteljsku grobnicu.

Fotogalerija: Roko Kaštelan