Imotski: Posjet Generalnog ministra OFM

U sklopu pohoda Generalnog definitorija Reda manje braće (OFM) Južnoslavenskoj konferenciji provincijalnih ministara OFM (JKPMOFM) u nedjelju, 18. lipnja generalni ministar OFM fra Michael Perry s generalnim vikarom fra Juliom Cesarom Bunaderom, generalnim definitorima i provincijalima JKPMOFM posjetio je samostan i župu sv. Frane u Imotskom. Za ovaj veliki događaj zaslužan je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman jer je na njegovu inicijativu u program pohoda uvršten posjet Imotskom prigodom proslave 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka.

Po dolasku u samostan uvaženi su se gosti družili s fratrima iz imotskoga samostanskog okružja, a zatim je u 18:30 počeo susret s fratrima i ostalim vjernicima u crkvi sv. Frane. Nakon što je ispjevana uvodna pjesma „Ecce fidelis servus“, pozdravnu je riječ uputio provincijal fra Joško. Istaknuo je proslavu 300. obljetnice te zahvalio o. Perryju i ostaloj braći što su svojim dolaskom uzveličali slavlje Imotskog i Imotske krajine. Nakon toga fra Željko Tolić, bivši provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, gostima je ukratko protumačio povijest Imotskog i Imotske krajine te je u ime samostana i župe pozvao Generalnog ministra da dođe na središnje slavlje 2. kolovoza.

Potom se prisutnima obratio fra Michael. Rekao je da se slavlja velikih obljetnica, kao što je 300 godina slobode od turske vlasti, ne odnose samo na prošlost i sadašnjost nego i na budućnost. Pozvani smo svi mi vjernici, poput Marije, u vjeri, nadi i ljubavi s Bogom izgrađivati svoj život i društvo u kojem živimo. Na kraju susreta bila je kratka pobožnost, nakon čega je ispjevana himna Gospi od Anđela. Druženje fratara nastavilo se u parku ispred crkve te za večerom u samostanskom blagovalištu.