Proslava Blagovijesti kod sestara milosrdnica u Splitu

Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga u Splitu, u subotu 25. ožujka, proslavile su svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest i Dan splitske Provincije Navještenja Gospodinova. Svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli koja je posvećena Navještenju predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji su bila četiri svećenika.

Na početku misnoga slavlja samostanski kapelan fra Stanko Radić uputio je riječ pozdrava i zahvale mons. Barišiću na prisutnosti i potpori sestrama i svim redovnicima i redovnicama, a sestrama milosrdnicama čestitao je Dan Provincije.

U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o volji Božjoj i o Blaženoj Djevici Mariji kao pravom primjeru i uzoru za nasljedovanje. „Gospodin želi ljubav Božju uspostaviti na zemlji, no ona treba savezništvo u ljudskom srcu“, kazao je nadbiskup istaknuvši Marijino srce kao koljevku Božje ljubavi i volje. „U otajstvu navještenja Gospodinova događa se - kako reče sv. Leon - veličanstveno uze skrovito, moćno uze slabo, vječno uze prolazno. To je otajstvo jer Bog u svoje djelo želi uključiti čovjeka. On ulazi u našu svakodnevnicu. Stoga dobro reče sv. Terezija Avilska da Gospodin ulazi u našu kuhinju kod lonaca, u ono svakodnevno, u ono obično i tu želi biti doma“, kazao je nadbiskup. U tom je surječju istaknuo da se mi često udaljavamo od Boga i ne susrećemo Gospodina tražeći izvanredne i mistične događaje. A veliki događaj za povijest i budućnost događa se u svakodnevnom. Današnji događaj o majci Mariji ima misijsku poruku za nas.

Fotogalerija: Zdravka Milić

Nadbiskup Barišić obraćajući se milosrdnicama istaknuo da je važno koju sliku imamo o Bogu? „Bog je radost i poziva nas na radost. Vjerovati u njega i vjerovati njemu znači ući u prostor radosti. Elizabeta reče: 'Blago tebi što povjerova'. Radost je pomoći, biti solidaran, očistiti, zamijeniti. Radost je biti osoba posvećenog života, radost je brak“, kazao je nadbiskup potaknuvši ih da žive i svjedoče tu radost i Božju ljubav te da se ne boje stajati s pitanjima pred tim otajstvom Božje ljubavi. Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je podsjetio na sliku koju je Origen upotrijebio za kršćane: trudna žena koja šeta i u sebi nosi novi život. „Neka nam proslava ove svetkovine produbi jednu novu viziju radosti, ljubavi i povjerenja“, poručio je mons. Barišić.  

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale i pozdrava uputila je provincijalna glavarica s. M. Radoslava Kevo. Svečano euharistijsko slavlje na kojem su uz sestre prisustvovali i njihovi prijatelji, svojim pjevanjem uveličao je Zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem mo. s. M. Mirte Škopljanac Mačina. Nakon misnoga slavlja druženje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici oko obiteljskoga stola.

Sestre su se za proslavu pripremale trodnevnicom koju je predvodio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Posljednjeg dana trodnevnice nakon misnog slavlja održan je koncert Zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem mo. s. M. Mirte Škopljanac Mačina, a kao gosti nastupili su gosp. Vinko Maroević, tenor i don Ivan Urlić, orgulje.