Podjela službi lektorata i akolitata na CBS-u Split

Na euharistijskom slavlju za bogoslove Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, koje je u subotu 11. ožujka u kapeli CBS-a predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, upriličena je podjela službi lektorata i akolitata.

Službu lektorata primila su šestorica bogoslova koji su prije dva dana primila status kandidata za đakonat i prezbiterat; na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije njih petero: Ante Lončarević, Ivan Odrljin, Mirko Šakić, Nikola Šakić, Slavko Volarević te jedan  na naslov Dubrovačke biskupije: Ilija Saulović. Službu akolitata primila su sedmorica bogoslova na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Pero Badrov, Domagoj Durdov, Jure Lovrinčević, Andrej Marić, Dino Prkut, Vladimir Smoljo i Ivan Zovko te dvojica braće na naslov Dubrovačke biskupije: Robert Karačić i Tonći Ante Prizmić.

Nadbiskup se u homiliji osvrnuo na evanđeoski tekst (Lk 7, 36-50) i pozvao nove lektore i akolite da znaju kao žena iz Evanđelja Gospodinu služiti razdajući mu od onoga najdubljeg vlastitog što oni jesu (suze) i ono najdragocjenije što posjeduju (alabastrena posudica nardove pomasti), ne štedeći sebe i dajući se do kraja. Potaknuo ih je, također, da kao ona nauče „čitati“ Gospodina i „očitovati“ ga u službi lektorata i pratiti ga kamo god On ide i u službi akolitata, nikada pod prisilom već prema Božjem slobodnom pozivu: Možeš, ako hoćeš.

Fotogalerija: Ivica Plazibat

Čestitavši novim lektorima i akolitima primanje tih vrijednih  službi stolu Gospodnjem i stolu Crkve, nadbiskup im je uručio prigodne poklone: Jeruzalemsku Bibliiju i svezak Dokumenata Drugoga vatikanskog koncila.

Misnom slavlju i ceremoniji podjele službi lektorata i akolitata uslijedio je svečani susret u Velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa, u kojoj su se odgojitelji i bogoslovi nagovorima, scensko-glazbenim prikazima i prigodnim filmom potrudili živo dočarati roditeljima i župnicima svakodnevnicu svoga života i pripreme za svećeništvo i rast u svetosti unutar njihove nove, velike obitelji - bogoslovije. Po završetku svečanoga misnog slavlja, druženje je nastavljeno u opuštenom i slavljeničkom tonu u blagovaonici bogoslovije.