Korizmena duhovna obnova za svećenike koji djeluju u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

U prvom tjednu korizme, u srijedu 8. ožujka 2017. u Marijanskom svetištu i duhovnom centru u Vepricu održana je prigodna korizmena duhovna obnova za sve svećenike u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio don Mirko Barbarić, salezijanac sa splitskog Kmana. Razmišljajući o konkretnoj životnoj situaciji svećenika današnjice, don Mirko je naveo niz zamki u koje se lako može upasti. Podsjetio je na Isusovu zapovijed da njegovi učenici budu sol zemlje i svjetlo svijeta. Sol daje okus jelu, ali tek kada sama nestane u njemu, isto tako se i svijeću ne pali zbog nje same, nego da bi osvijetlila okolinu. Svaki svećenik je pozvan biti baš ovakva sol i svjetlo u sredini u kojoj djeluje. Po završetku ovoga obreda, bila je mogućnost za ispovijed.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup mons. Marin Barišić u suslavlju s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, pastoralnim vikarom dr. Nediljkom Antom Ančićem i ostalim svećenicima, a u misnom slavlju su sudjelovali i četvorica ovogodišnjih đakona. Liturgijsko pjevanje predvodio je don Ivan Urlić, a prigodne materijale pripremio je don Šime Marović.

Na početku svete mise Nadbiskup se spomenuo i nekolicine svećenika koji su bolesni te potakao okupljene da se i za njih pomole. Budući da je ova godina u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji proglašena Godinom očinstva, kao priprema za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018. godine, nadbiskup je u svojoj homiliji u središte stavio baš razmišljanje o ocu. Uloga svećenika kao dušobrižnika i oca u moderno vrijeme postupno se gubi iz vida. Baš zato u svećeniku svi vjernici, a osobito oni koji su izgubljeni i ranjeni, trebaju pronaći duhovni i očinski oslonac.

Nakon osvježenja i kratke stanke, u velikoj dvorani Svetišta započeo je drugi dio ovoga susreta s temom „Svećenik kao duhovni otac“. Radnim dijelom je moderirao pastoralni vikar dr. Nediljko Ante Ančić. Prvi predavač, dr. Goran Kardum održao je predavanje „Psihološki vidovi svećeničkog očinstva“. U zanimljivom i vrlo poučnom predavanju dr. Kardum iznio je niz znanstvenih činjenica o ulozi oca u obitelji te povezao tjelesno očinstvo s duhovnim. Uspoređujući očeve obitelji sa svećenicima, ukazao je na mnoge sličnosti, ali i razlike u njihovim ulogama. Kako je otac glava svoje obitelji, o njoj skrbi i vodi računa, tako je svećenik duhovni otac vjernika koji su mu povjereni, osobito onih koji su i sami ranjeni teškom obiteljskom situacijom i nedostatkom povjerenja u vlastitoga oca ili majku.

Potom je uslijedila i kraća rasprava u kojoj su svećenici mogli postaviti pitanje predavaču.

Drugi predavač bio je mr. don Ivan Matković, župnik Župe sv. Martina biskupa u Vranjicu i umirovljeni nastavnik na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Podijelio je s braćom svećenicima razmišljanje na temu „Živjeti duhovno očinstvo“. U svome izlaganju, kao iskusan pastoralni radnik i nastavnik, citirajući crkvene dokumente, ukazao je na mnoge probleme s kojima se svećenici danas susreću. Ustvrdio je da nije lako biti svećenik, a kamoli još i duhovni otac povjerenim vjernicima koji su i sami u obiteljskim, ali i drugim krizama i problemima. Naglasio je da je svećenik katkada „očuh“, umjesto da uistinu bude otac kojemu je na prvom mjestu nakana da i sebe i druge dovede k Milosrdnom Ocu.

Generalni vikar mons. Miroslav Vidović u svome kratkom izlaganju istaknuo je neke važne obavijesti iz Nadbiskupskog ordinarijata te dao informacije svećenicima o raznim projektima koji su u pripremi. To su, između ostaloga, Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, Susret krizmanika iz cijele Nadbiskupije te Nadbiskupijsko hodočašće u Svetu Zemlju.

Na kraju se svećenicima obratio i nadbiskup mons. Marin Barišić ohrabrivši svećenike da još gorljivije žive svoje svećeništvo, osobito u korizmenom vremenu. Okupljeni svećenici, kojih je bilo više od stotinu, nastavili su svoje druženje na zajedničkom objedu u blagovaonici Svetišta.