Duhovne vježbe svećenika zaređenih posljednjih 10 godina

U župi sv. Josipa u Lištanima pored Livna, u Duhovno-pastoralnom centru sv. Josipa, od 2. do 5. srpnja održane su godišnje duhovne vježbe svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređenih posljednjih 10 godina. Prisustvovalo je 17 svećenika zajedno s generalnim vikarom, don Ivanom Ćubelićem i splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem.


Voditelj duhovnih vježbi, duhovnik u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu, don Edvard Punda, tri je dana konceptualno zamislio kao razmišljanje o Apostolskom vjerovanju. Temeljna je vodilja bila da, ususret Godini vjere, ali i činjenici približavanja završetka pastoralne i školske godine, svećenici pokušaju proniknuti u temeljne istine vjere i duhovno se osnažiti za predstojeće vrijeme.
U svojim je razmatranjima dr. Punda jasnim i sadržajnim govorom pokušao svratiti pozornost na svaki članak Vjerovanja, teološki potkrijepljeno, s osobitim osvrtom na svećenički poziv i službu u redovitim, svakodnevnim prilikama.
Između ostaloga, don Edvard je istaknuo kako u svećeničkom pozivu i službi snaga osobne vjere čini svakoga pojedinačno transparentnim na sebi svojstven način. "Življena vjera čini da svaki svećenik svoj život učini jednostavnijim, jasnim sebi i drugima, da ljudi, gledajući u svojega svećenika, mogu vidjeti čovjeka vjere kojemu je život ispunjen Bogom i ljubavlju prema drugima. Unatoč različitostima osoba i karaktera, jasno nam postaje da nam se potpuna različitost drugih, bilo kolega, bilo vjernika, stavlja kao preduvjet našega uspjeha u životu", riječi su don Edvarda.
Tijekom duhovnih vježbi svećenici su zajedno s nadbiskupom Marinom slavili euharistijsko slavlje s vjernicima u dvjema crkvama. U utorak, 3. srpnja, u Memorijalnom centru u Donjim Rujanima, u spomen crkvi sv. Jure, slavlju je predsjedao nadbiskup Marin, a homiliju je izrekao don Edvard Punda, voditelj duhovnih vježbi. Taj je Memorijalni centar otvoren 2010. godine, u spomen na 334 poginula branitelja u Domovinskom ratu, većinom iz livanjskog kraja. Sve je prisutne pozdravio župnik župe Lištani, vlč. Adolf Višaticki, izražavajući radost i zadovoljstvo povodom svečanog događaja za vjernike i župu.
Drugoga dana, u srijedu, 3. srpnja, svećenici su pohodili župu Odžak-Ćaić, kojom upravlja također vlč. Višaticki. U početku je bilo upriličeno pokorničko bogoslužje, a zatim je slijedilo euharistijsko slavlje u novoj župnoj crkvi sv. Mihovila, posvećenoj 2010. godine, u zajedništvu sa župnikom Višatickim, svećenicima i nadbiskupom Marinom, predsjedateljem slavlja i okupljenim vjernicima. U prigodnoj je homiliji don Edvard istaknuo kako "tijekom ovih dana mi svećenici razmišljamo o našoj vjeri, koja je sačuvala vas vjernike ovoga kraja i dala vam novi život unatoč strahotama rata i njegovim posljedicama koje osjećamo još i danas. Da bismo mogli biti ustrajni u vjeri, potrebno je da i mi svećenici, ali i vjernici, budemo jednodušni u ispovijedanju vjere", naglasio je don Edvard.
Župa Lištani je utemeljena 1873. godine. U Lištanima se 1860. zida prva crkvica koja je, zajedno sa župnim stanom, izgorjela u požaru 1876. godine. Na tom je istom mjestu podignuta druga crkva oko 1890. godine, dok je treća sagrađena 1912. godine. Crkva i župa su posvećene Sv. Josipu, ali se je oduvijek u župi, uz blagdan Sv. Josipa, na poseban način častio blagdan Sv. Ane. Crkva je temeljito obnovljena 1957. godine. Današnji izgled crkva dobiva devedesetih godina, kad je župnik don Ivan Vrdoljak organizirao dogradnju zvonika, a ispred crkve je sagrađen križni put u koji su uklesana imena livanjskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Uz župni dvor, darovima ljudi koji su prepoznali veličinu ideje, sagrađen je Duhovno pastoralni centar Sv. Josipa, u kojemu se upriličuju brojni događaji, susreti i duhovne vježbe.